Ела в Чикаго (South Side)

от Ela Georgieva на 01 октомври 2009, 18:18

Етикети: снимки , чикаго

 

 

Живея тук от четири години. Време, недостатъчно да опознаеш един град като Чикаго, но напълно достатъчно да видиш голяма част от него. Днес ви предлагам част от снимките, направени в един слънчев септемвpийски ден. (За тези, които гледат на една фотография с моето критично око - нека се оправдая още в началото - снимките са правени през прозореца на автобус. Нямах време да чакам за подходяща светлина; тук-там се вижда отражението на стъклото, а някъде и линията на хоризонта няма да е съвсем хоризонтална. Но пък възможността да снимам от средата на улицата ми предложи гледна точка, която няма как да постигна като пешеходен турист :).

Чикаго най-общо може да се раздели на Център - Downtown; северна и южна част. Освен това множеството предградия около самия град съставляват т.н. Chicagoland - територия с население около 8 милиона души. Предградията са различни от архитектурна гледна точка - там сградите са ниски, на не повече от 7-8 етажа, животът тече несравнимо по-бавно, по улиците почти не се срещат пешеходци. Днес ви предлагам да следваме маршрута на нашия туристически автобус и да се отправим първо към южната част на самия метрополис.

South Side Chicago е географско понятие, което трябва да бъде  обяснено. Всеки голям американски град има квартали, в които е по-добре изобщо да не влизаш. Гетата са първото нещо, което всеки турист трябва да търси на картата - за да знае къде има голяма вероятност да му се случи нещо неприятно. Била съм в част от тези квартали, където по разбираеми причини е по-добре да си в кола с плътно затворени прозорци и да не държиш фотоапарат в ръцете си :). Гетото в Чикаго е в южната част на града. Но South Side не е само мизерия, банди и наркотици. Преди доста време част от богатите афроамериканци започнали да отвоюват парче по парче части от тази непривлекателна територия. Купували сгради, ремонтирали ги и в тях се нанасяли университетски преподаватели, лекари, изобщо - хора с положение в обществото и стабилни доходи. Преди да стане Президент на САЩ, тук е живял и Барак Обама. Така южната част на Чикаго е дом и на най-преуспелите, и на най-бедните наследници на американските роби. Две вселени, които нямат нищо общо помежду си.

И така, да започнем нашето пътешествие.
Ето го лицето на типичната градска Америка:

   SightseeingChicago09001

В непосредствена близост - другото лице - на кризата, която побърка целия свят. Множество празни сгради, офис помещения и къщи - честа гледка в Америка днес:

   SightseeingChicago09003

 

   SightseeingChicago09005

Блок с апартаменти. За разлика от България, тук живеещите в големите блокове не рушат междуетажната собственост - защото това им бърка сериозно в джоба. Всеки месец собствениците на апартаменти плащат определена сума - $ 300 и нагоре, която се събира и използва за ремонти, асансьор, косене на тревата пред сградата и т.н.

По пътя ни е Чайнатаун - едно от местата с етнически привкус, дом на китайските емигранти. Трябва да се види пеша, за да се усети атмосферата - малките магазинчета с тайнствени китайски билки, пекарниците, от които можеш да си купиш fortune cookie и да разбереш съдбата си за деня, лампите по улиците във формата на дракон...:

   SightseeingChicago09009

   SightseeingChicago09007

   SightseeingChicago09008

 

Влизаме в Hyde Park - кварталът на Обама. Тук се намира прочутият Чикагски университет, основан в края на XIX век от Джон Рокфелер. През 1893 тук се е провело Световното Колумбово изложение. Пътешествието до него ражда "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов. (Знаете ли защо повечето българи в Америка живеят точно в Чикаго?) 

В началото на квартала ни посреща джамия - факт е, че много от афроамериканците са приели исляма:

   SightseeingChicago09017

   SightseeingChicago09019

   SightseeingChicago09020

 

А тази къща принадлежи на Мохамед Али - все още прекарва част от времето си тук. През останалото време е нейде из топлите щати:

   SightseeingChicago09023

 

 

   SightseeingChicago09024

На тази улица дълги години е живял Барак Обама. Днес минаването оттам е забранено. Гледката ми напомни стражите в началото на улицата, на която живеят братята Маргини в София...

Заграден е и тротоарът пред съседните къщи. Съседите на Обама водят доста изолиран и охраняван живот...:

   SightseeingChicago09025

 

Къща на Франк Лойд Райт (по-наблюдателните ще забележат, че един от оригиналните прозорци липсва и е заменен с шперплат):

   SightseeingChicago09032 

 

Параклисът на Рокфелер. Ама и параклис, а? Много място му е било нужно, за да се моли...:

   SightseeingChicago09035

 

Завършвам разходката из южната част на Чикаго с една от любимите ми сгради - архитектурно бижу, и, доколкото си спомням, единствената оригинална постройка, останала от Колумбовото изложение през 1893. Днес в нея се намира Музеят на науката и техниката. Снимката показва само една малка част от сградата.

   SightseeingChicago09040

Тук - повече снимки на този музей

 В следващата част - снимки от сърцето на големия град...