Литературни шампиони в ОУ "Елин Пелин"

от Aspekti.info на 27 ноември 2013, 15:29

Категории: Български език и литература - 4-ти клас - 3-ти клас - 2-ри клас - 1-ви клас - Училище - Български език - Литература
Етикети: ученици , здраве , литература , есе , рисунки , околна среда , шампион , оу елин пелин

 

Четирима възпитаници на училище "Елин Пелин" завоюваха първите места в конкурса, посветен на борбата с тютюнопушенето и вредите от него, организиран от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Петокласниците бяха приготвили есета и рисунки, с които участваха в Националната програма за действие "Околна среда и здраве".

44 деца от първи до шести клас от различни пловдивски училища се включиха в надпреварата, като на импровизираната почетна стълбичка стъпиха Деница Кафеджиева, Зарина Маринова, Габриел Тупаров и Александрина Шарабанска-всички от ОУ "Елин Пелин". Учениците представиха най-добрите есета, оценени от специална комисия. В текстовете на децата ясно се открояваше личният пример, който имат от родителите си за вредата от тютюнопушенето и защо младите хора трябва да се пазят от "злия" порок, причиняващ различни болести. Зарина Маринова пък бе разказала действителна случка, на която е станала свидетел на пейката пред тях. С малко думи, но с огромно разбиране на проблема, предвид възрастта си, Зарина разказва как възрастна жена прави забележка на тийнейджъри да не пушат и да не се крият. Те от своя страна са хулили бабата,без да искат да разберат препоръката й. Всичко това е трогнало петокласничката, която по неин си начин пресъздава ситуацията в литературна творба.

Победителите са получили предметни награди. Освен сега, литературните шампиони са готови да се впуснат в нови предизвикателства, под формата на конкурси и състезания. Преди това да се случи, четиримата, заедно със своите съученици се впускат в подготовката на Коледния базар в училището.

Освен много забавления и игри, в ОУ "Елин Пелин" подготвят и "Ден на забавната математика". Инициативата ще се проведе в залата на кметството на район "Западен" дни преди Рождество Христово. Целта е да се провокира желание на учениците, през ваканцията, освен да се забавляват да не забравят точната наука, която е толкова потребна.