Как да се преборим с дисковата херния

от George Angelov на 09 септември 2019, 10:46

Етикети: дискова херния , дископатия , колани за кръст , ортези , ортези за дискова херния , болки в гърба

 

Дискова херния: симптоми и лечение

 

Проблемите в кръста могат да възникнат по различни причини, една от които е дискова херния. Твърде често обаче хората приемат, че всеки, който има болки в областта на гърба, може да е получил дискова херния. Въпреки това, случаите на хернирани дискове не са много чести. Повечето проблеми, които причиняват силна болка в лумбалната зона, не се дължат на дископатия.

 

Понятието "дископатия" е доста всеобхващащ термин. Някои лекари прибързано диагностицират болката в гърба като симптом на дискова херния. Други пък поставят диагнозата без каквито и да е доказателства или извършен ядрено-магнитен резонанс.

 

Същинската дискова херния е отговорна за голяма част от загубената производителност на работната сила, поради неспособността да се извършва почти никакво физическо натоварване в острия период на заболяването. Точната диагноза може да бъде трудна, да изисква извършването на множество изследвания, а лечението е противоречиво.

 

 

Дископатията се причинява вследствие от промяната в структурата на интервертебралните дискове, най-често заради тежък физически трудвдигане на тежки предметинаднормено тегло, както и в резултат на постепенната дегенерация на гръбначните дискове с напредването на възрастта.

 

Според проучвания изтеклият материал от пулпозното ядро може да причини и химическа реакция с нервните коренчета. Както натискът върху нервното коренче, така и химическото раздразнение могат да засегнат функцията на нервното коренче. Комбинацията от двете причинява болка, слабост или изтръпване в областта на тялото, за която отговаря конкретния нерв.

.В днешната статия ще обсъдим какво представлява дисковата херния, диагностиката и опциите за лечение: както хирурични, така и нехирургични.

Информационна статия: ДИСКОПАТИЯ
Санитарен магазин на Адапт БГ.