Google -- Големият брат?

от LaSombra на 04 септември 2008, 01:49

Етикети: google , microsoft , софтуер , skype , freeware

 
Преди да пристъпя към същината, искам да уточня нещо. Пиша това не като професионален програмист. Макар да имам огромен опит като потребител, и през живота си да не съм се обръщал към никого за поддръжка, все пак си оставам потребител. Познанията ми в програмирането се изчерпват с Visual Basic и Java скриптове, при това не на Бог знае какво ниво. Пиша това от гледна точка на опитен потребител, който е започнал от Правец 8М и е бил един от първите интернет потребители в София.

Причината е Chrome -- новият браузър на Google, върху който Тери обърна внимание. Ако това е въпросът ви -- не, не съм го инсталирал. Спрях инсталацията в момента, в който антивирусната ме уведоми, че инсталиращата програма иска да ми сложи Google Update да се стартира с операционната система. Това е първият въпрос: защо антивирусната трябва да ме предупреждава за това? Не трябва ли инсталационната програма да ме попита? Горе-долу по същата причина не ползвам QuickTime. Проклетият update на Епъл ми разбъзиква всички асоцации без да ме пита, или поне да даде някакъв намек. Да не говорим, че съм свикнал с WinAMP, и интерфейсът на iTunes просто не ми харесва, а и е много по-тежка от WinAMP-а

Какво ме научил опитът ми на потребител? На първо място -- да не инсталирам "нещо" само за да видя какво е. Не че не го правя, но си нося последиците. Второ -- да гледам с подозрение на "нещо", което се опитва да инсталира друго "нещо" без да иска позволение. Трето -- да бягам като дявол от тамян от всяка програма, генерираща мрежов трафик без да има добра причина за това.

В момента, в който всички са подивели по Скайп, лично аз не давам и дума да се издума да си го сложа на компютъра. Причините са няколко. Никой не знае как точно работи. Ползва ми компютъра за възел на Скайп мрежата без да ме пита, и ми натоварва връзката с неясен трафик. А най-важното -- безплатен е! Мозила, да речем, не е търговска организация. Продуктите Мозила се създават на доброволни начала, следователно е нормално да бъдат безплатни. Гугъл, от друга страна, (или Скайп) са търговски организации. Докато Гугъл би спечелил от генериране на търсения чрез свой собствен браузър, от какво печели Скайп? Едва ли е само от продажбата на Скайп кредити.

Нещата с Гугъл обаче са много по-тревожни. Разбрах го от момента, в който си инсталирах Desktop Search. Полезно малко приложенийце, позволяващо ти да използваш функционалността на Интернет търсачка за документите в компютъра си. Къде обаче е уловката? Главно в това, че индексът на документите ти се съхранява на сървъра на Гугъл. Освен това програмата се свързва на неравни интервали и без ясна цел със сървърите им. Като капак на всичко, се стартира заедно с операционната система! Като изключим факта, че забавя зареждането (все пак трябва да сме подготвени за това), генерира трафик в процеса на стартиране. Какво се изпраща и получава -- никой не знае.

Сега идва и Chrome -- безплатен продукт, който работи! При това създаден от търговска организация. Да, ще кажете, че е отворен код, и всеки може да види какво прави, и да го промени. Ама я да ви питам нещо. Когато свалите двоичната версия и я инсталирате, откъде знаете, че това е същата програма, чиито код е публикуван? Колко от вас могат да разчетат една програма? Колко от вас могат да я компилират?

Microsoft често е бил обвиняван в нарушение на личната свобода, в следене и източване на лични данни. Може би тези обвинения не са дотам неоснователни. Ако от компанията нямат изгода, защо продуктите им са защитени само със сериен номер, който не се проверява по Интернет? Едва ли има някой дотам наивен, че да приеме "не можем" и "не искаме" като обяснение. Още по-загадъчен е фактът, че от Ричмънд предлагат поддръжка под формата на обновявания на пиратските копия със същата готовност, с която я дават и на лицензираните.

При Гугъл обаче е тревожно желанието да навлезе колкото може по-дълбоко в личните ни компютри. Нещата там отдавна вече са излезли извън границите на нормалните маркетингови стратегии и безплатните заигравки с цел привличане на клиенти към сериозни платени продукти. А в един момент Гугъл може да се окаже по-опасен от Майкрософт, тъй като всеки ще се спусне на безплатното. Това ще даде на Гугъл достъп и до Линукс или МакОС системи, където Майкрософт досега не са имали думата.

П.С. Извинявам се, че някъде имената са на латиница, а другаде -- на кирилица. В един момент ме домързя постоянно да превключвам клавиатурата :)