За книгите в интернет, полезни съвети-I част

от Robin Hood на 17 юли 2006, 00:02

Етикети: книги , on-line , безплатни

 
   Увод
   Живота е спектакъл, а ние актьори, ако го преправя малко мога да кажа как ми изглежда бглог. Бглог е списание, а ние сме рубрики. Точно като в списание отварям първо на предпочитаните ми и се осведомявам за нещата които ме интересуват. Та в този ред на мисли ми се стори, че ако съм редовен писател мога и аз да се превърна в предпочитана рубрика за някой. Като го помисля втори път, съм още по сигурен, че сме нещо като рубрики, всеки си има няколко предпочитани теми и ги разглежда през специфичната си гледна точка. Само дето както винаги имам проблем с няколкото теми, май съм като магазин 1001 стоки, от всичко по малко ми харесва, но пък за всяка кола си има пътници, някой може да предпочита евтините и прости дреболии.

   Конкретно реших да споделя в този пост опита ми в четенето на книги през интернет. На Славейков са по 10 лева най-евтините, а по чуждите държави по 20 евро, при нашите заплати от няколкостотин лева книгите на хартия се превръщат в лукс и трябва да се задоволяваме с интернетните. Тъй като не е въобще същото и даже може да се превърне в неприятно изживяване процеса на намиране и прочитане на дадена книга сме длъжни да си осигурим някои малки удобства. Вероятно повечето от хората знаят всичко това, но пък може някой и да не знае и точно сега да се чуди, следващите редове са за него.

   Първо подходяща програмка за четене на книги, защото съгласете се е голяма мъка да следиш страници из прозорци, да търкаляш колелца, да се чудиш на кой ред беше и така нататък. Тук мога да препоръчам една свободна програмка, която представя текста като отворена книга, прелиства се с цъкване, могат доста неща да се настроят и повечето от интерфейса го има и на български, та ето я и програмката за теглене с кратко разяснение от www.download.bg: http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=19272
   Следващата стъпка е да намерим сайт от който безплатно можем да си изтеглим книжки. Тук аз ползвам на български следните (препоръчвам според моя вкус :)):  http://www.sfbg.us/authors/index-full.html
http://www.geocities.com/sfictionbg1/
и на руски:
http://www.lib.ru/INOFANT/
http://fictionbook.ru/

   С emule-то можете да си дръпнете огромно количество нови книжки, но предимно на английски, само дето е съмнителна законността им. Въобще при малко търсене из форуми и сайтове все ще намерите по няколко адреса на такива библиотеки.

   И последния въпрос, който ми е най труден, кой да е следващия автор. Последния, който поизчетох беше Зелазни, препоръчвам Хрониките на Амбър, като неотменна част от програмата на фентъзи маниака, а пък в момента чета Кир Булычев, поредицата за Алиса Селезнева, много поучително, как са виждали хората бъдещето, ама нищо общо със здравия разум и действителността.

   Ще ми е интересно, да разбера и другите как са си разрешили тези проблеми, винаги е полезно да научиш нещо ново и сам и другите.