Частна собственост? Я се @!#%$

от LaSombra на 30 август 2008, 19:26

Категории: Човекът и обществото - България - Нещата от живота - Невчесани мисли - Размисли - Ежедневие
Етикети: ремонт , отмъщение , частна собственост

 
Знаете, че съм един от най-големите противници на "свещената частна собственост. За тези си възгледи съм бил обвиняван в комунизъм от "десни" личности, които гледат на частната собственост като на храм Господен и последна крепост на демокрацията. Ето ви сега един пример защо частната собственост не трябва да се боготвори, а да се ограничава.

Вече един месец на по-долния етаж тече ремонт. По цял ден няма покой, къртене, пробиване, чукане... все едно се строи язовир, а не се ремонтира 60 кв.м. апартамент. В най-скоро време очаквам предупредителни сирени и ракети, последвани от експлозии. Целият вход седи по пейките, защото в жилището е невъзможно да се издържа.

Човек би казал, че като съсобственици на етажната собственост можем да направим нещо. Да, ама не! Първо, че в нашия вход хората са големи лекета и не могат да се разберат кой да смени изгорялата крушка в асансьора. Второ, това е частна собственост, нали така? Купила си жената апартамент, ще си го ремонтира. На другите -- майната им! Не се и споменава въпроса, че наетите от нея майстори нарушават покоя в моята частна собственост.

Хрумнали са ми няколко възможни решения, които не желая да споделям по Интернет. Всички са незаконни, две от тях са углавно престъпление. Засега най-приемливо ми се струва щом се нанесат, да си паркирам колата точно под балкона им (те са на първия етаж), да надъня Лимп Бизкит и да почна да форсирам на неравни интервали с обяснението, че си ремонтирам двигателя. Даже може да си направя труда да пробия дупки в гърнетата, че да добавя допълнителна тръпка. В ЗДП пише, че е "забранено извършването на ремонтни работи, изискващи форсирането на двигателя около болници и в законно установените периоди от денонощието." Е, аз периодите ще ги спазвам, ама през останалото време жална й майка и на собственичката и на бебето дето е с нея. Нейните майстори като къртят да не се съобразяват с двете бебета във входа?

Та ето ви "свещената" частна собственост. Затова продължавам да твърдя, че докато едно общество не е дозряло за частна собственост, тя не трябва да му се дава.