СКИНАРСКО СБОРИЩЕ

от BALTAZAR IVANOVICh на 28 декември 2008, 11:52

Етикети: човек , хора , памет , расизъм

 
Преди година медиите съобщиха за брутално и непредизвикано убийство в центъра на София. Според първоначалната информация австралийски младеж на име Джон Пол Фрийман е нападнал група младежи, ранил е един и убил друг. Твърденията на австралиеца бяха, че се е притекъл на помощ на нападнати и бити цигани и просто се е защитил. Замесените българи отричаха.

Днес се проведе шествие в памет на жертвата Монов, в което, ако се съди от репортажа на бТВ, преобладаваше присъствието на тъмни балкански субекти. Младежи с къси косици, тъмни дрехи и празен поглед. Много подобни на онези, които мятаха бомби по гейовия парад преди няколко месеца.

Предполагам, че и те са момчета и момичета от добри и порядъчни български семейства, като убитото момче.

Ще припомня, че в хода на делото, поне от изнесеното по медиите, се оказа, че думите за расистко нападение непосредствено преди фаталната схватка, не са съвсем без покритие. Всъщност на някое от заседанията по делото се беше появил свидетел, който потвърдил разказаното от австралийското момче.

На базата на оскъдната медийна информация и от видяното днес, аз си сглобих собствена картина на случката, която се е разиграла в нощта на 28 декември миналата година. Ето как изглеждат нещата през погледа ми.

Вечер е. Група младежи са се развеселили и се придвижват към близката дискотека. По пътя виждат циганин. Ако го бяха срещнали поотделно или през деня, вероятно просто щяха да го подминат, но сега са били много... Защо да не ритат мангала мръсен, да го научат..Не случайно думата за човек в множествено число е хора, а не човеци. Когато е сам е човек, когато са много са особен вид високоинтелигентно и много кръвожадно животно и човешкото отстъпва някъде назад.

НО уравнението им не излязло, появил се някакъв австралиец и се развикал. Те се пуснали да му "раздават тукати", той извадил ножа и ги подбрал. По-натам знаете...

Може и да не е станало така, може и иначе да е, няма как да разбера, но въпросите остават.

За мен няма разлика между строителните работници, които ритат до смърт студента и момчетата с добра семейна биография, които ритат някой, защото е циганин. Все са сган и произходът и образованието нямат никакво значение, ако няма възпитание за ценене на човешкия живот.

 PS: Ако ти харесва, можеш да подкрепиш материала в свежо ъук:

 http://svejo.net/home/link_summary/126461-Naruchnik-po-DEMOKRACIQ-SKINARSKO-SBORIShtE