Безотговорност?

от Sluchaina на 28 септември 2009, 11:21

Категории: Нещата от живота - Размисли
Етикети: деца , коли , шофьори

 

Понякога безотговорността ме изумява. Вчера за един ден станах свидетел на две случки, които първо ме изненадаха, после ме  ядосаха. Но е възможно и да не съм много компетентна, защото не съм шофьор.

Първото, което ужасно ме ядоса, беше едно такси – на предната седалка до шофьора седеше майка, а на задната седалка сами стояха две момченца на 4-5 години. Не казвам седяха, защото стояха – при това до кръста извън колата. Пищяха и плюеха по минувачите, като се показваха от отворените прозорци на колата. Майката невъзмутимо говореше по телефона – явно беше нещо мнооого важно.

Второто, което още повече ме ядоса, защото за малко да съм потърпевш, беше пак майка на предната седалка, с бебе на около година. Бебето явно искаше да се опитва да ходи, да скача и да си прави някакви бебешки щуротии, но майката не успя да го удържи, поради което то изпълзя в бащата, който се опитваше да спре на светофара, за да пресека аз и още няколко човека. Естествено, той се шашна, не успя да спре много навреме и за малко щеше да ни блъсне с една баба, но се размина, защото ние бяхме видяли проблема «бебе» и се направихме на «разбиращи».

После се замислих – абе тия хора имат ли акъл въобще? Нали се разправяше нещо за разни колани, детски столчета и такива неща? Нали има закон, който забранява децата да се показват до кръста от прозорците на пътуващите коли и бебетата да пълзят по шофьора? Нали има полицаи, които да регулират това? Пък после – «гражданска съвест»? Добре, ще кажа на заетата майка, че децата и се канят да изпаднат от таксито – и тя ще ми каже «Абе, ти ли ще ме учиш как да си гледам децата?» И ще е права. Защото това си е нейна работа. Моята работа като участник в движението се свежда до спазване на закона, а като родител – до контролиране на това спазва ли моето дете закона. За това си има полиция, която да налага санкции.

И в края на краищата, тези родители наистина ли не осъзнават, че подлагат децата си на огромен риск? А ако все пак го осъзнават, защо не вземат да постъпят както трябва? Защото това си е чиста безотговорност спрямо децата, според мен.