Безплатен обяд няма

от DID на 15 септември 2010, 23:45

Категории: Новото образование. - Наука - Новото образование - Човекът и обществото - България - Новини
Етикети: образование , студентски протести , алмаматер , студентски кредити

 
dnevnik.bg

Образованието, безспорно,  трябва да е достъпно,  независимо колко е дълбок джоба на родителите. Равният достъп, при равни способности и таланти,  просто е задължителен за едно развито демократично общество. За съжаление,  у нас това не е така. Не е така и в ЕС, не е било така и в конфуциански Китай. Неравенство имаше и по времето на теократичният тоталитарен комунизъм. Не всички бяха допускани да учат, някои специалности бяха запазени за издънките на най-правоверните,   а Рабфага пробутваше в системата некадърните номенклатурни издънки. Днес пък си имаме платено неплатено висше образование, ни рак, ни щука , а бе бягай от тука и частни колежи където просто прибират парите и бълват дипломи. Но на кого ли от управляващата олигархия му пука наистина. Те имат възможност да си изпратят изчадията в престижни западни университети, да плащат на частни учители и т.н. Просто не  им трябва конкуренция на любимите изчадия. Егоизмът на елита на запад не е по-малък,  независимо от стипендиите и кредитирането. Вярно, че на север имат и безплатно, но дали това е най-доброто за една бедна,  обрулена държавичка на последно място по доходи в ЕС. На пръв поглед май точно това е необходимо, но,  ако държавата продължава да недофинансира държавните ВУЗ, качеството ще продължи да пада, защото преподавателите се занимават с какво ли не за да си докарат приличен доход, само не и с качествено преподаване. И защо да го правят, ако заплатите им не зависят от това. От алтруизъм?  Техните заплати по никакъв начин не зависят от качеството на услугата и от реализацията на пазара на труда на техните възпитаници. Те си качват в най-добрият случай лекциите в интернет и просто изпитват, а студентите са принудени доработят и тази форма на дистанционно обучение е повсеместно разпространена.

 И къде е изходът от патовата ситуация.Държавата няма пари, болшинството от студентите –също. Може би в студентските кредити. Че те как ще мотивират ВУЗ да създаде годна за пласиране на пазара на труда стока. Ако се повишат таксите до реалната цена, няма да се намерят банки да поемат риска . Аз не зная колко реално би струвало обучението на един хирург, при реална заплата на преподавателите.

Може би 20-30 хилядарки? Философите са по лесни. Те могат и дистанционно да си четат и по интернет да си общуват, но има професии,  които искат сериозна практика и лабораторни упражнения и разходи за материали и т.н.

  Според мен изходът е все пак в платеното, но платено накрая образование, образование на  кредит.Нали в кръчмата си плащаме накрая сметката.

 Защото всичко е кредит. Общественото богатство, на първо място в което е човекът,  се възпроизвежда,  като всяко поколение издължава на своето поколение онова,  което е получило от предишното и ако не добави то значи отнема, краде от бъдещето.

  Човек получава живот и дължи живот, получава грижи , любов, образование и ги дължи на своите деца.  Ако не си връщаме борчовете обществото фалира морално и материално. Това е факт за нашето общество, а и за цяла Европа, която се нуждае за да поддържа стандарта си от свежа кръв. И когато тази свежа кръв е наша изучена с парите на данъкоплатеца, нещо очевадно не е наред. Бедна България финансира чуждите икономики с медицински сестри, доктори, инженери и т.н. Ако те са си платили реалната стойност,  няма проблем, но тяхното образование е било и на държавна издръжка. Затова на кредит, но не от банките, а от ВУЗ, които да са заинтересовани да подберат кадърни и мотивирани млади хора  на входа, да ги обучат така,  че да са конкурентноспособни на всеки пазар на труда и да имат право освен на главницата и на някакъв  процент от техния доход десет години след завършването вместо лихва. Така за държавата ще остане да финансира университетската наука и може спокойно да разкара БАН като институтите, лабораториите и т.н. включително банските старци отидат към  държавните университети. Така и студентите ще могат да се занимават с наука и нивото ще се вдигне. Защото един университет за да има престиж трябва да дава и научни резултати. Тогава ще имаме и чуждестранни студенти защото те могат да учат при същите условия като българските. При започването просто ще се подписва договор.

 Хубаво , но откъде пари за начален капитал. Може би от ЕС или от приватизация. То май нищо не остана за крадене, пардон за приватизация. За двайсет години хайдушки преход, на никой не му дойде този акъл да отдели едни пари за реформа във висшето образование и науката. Министри смешници и пухльовци, маневри по горните етажи на властта и популизъм, но на никой не му стиска да направи такава реформа, защото е непопулярна и Андрешко ще ревне веднага колко е беден и как ще плаща цял живот.

  Не е толкова трудно да напишеш един плакат, че искаш безплатен обяд  и да сложиш шапката отдолу, но с този просешки манталитет ще си останем просяците на Европа. Не сме толкова богати, че да си купуваме евтино образование, защото евтиното, тарикатлъкът винаги излизат по скъпо. Най-добре е чисти сметки, пито платено, защото безплатно е само сиренцето в капана, нали? Всички знаем, че безплатен обяд няма, а се ослушваме като диви прасета в царевичак. Просто така не може да продължава и ще продължаваме да затъваме.

   И така ще стане защото на големият мъжкар не му стиска, защото наближават избори, а пари няма. За колко по-дребни неща шикалкавят та този таралеж ли ще си сложат в гащите. Затова съм пълен песимист, че някога нещо ще се промени по мъжки към по-добро. Народ от тарикати и дребни мошеници не може да просперира.