Проблемите на българи в Молдова

от nikolayhristov на 02 септември 2020, 12:50

Етикети: политика , молдова , бесарабските българи

 

Искам да представя на вашето внимание призива на нашите съплеменници към лидера на Атака Волен Сидеров, който беше хвърлен от приятел, живеещ в град Тараклия, република Молдова. Не е най-добрият кандидат за решаване на етническия въпрос, но в момента нито една правителствена институция не е отговорила на подобни призиви. Не могат да стигнат до никого.

Скъпи Волен Сидеров!

Пиша Ви от името на българската диаспора от Тараклийска област република Молдова.

Знаем, че не сте безразлични към съдбата на кръвни братя, затова търсим вашата подкрепа и помощ при разрешаването на нашето трудно положение.

Вероятно знаете, че нашият регион се бори за специален национален и културен статус в Република Молдова вече няколко години. Ние дори не настояваме за самостоятелност, но просто искаме да продължим да предаваме от поколение на поколение историята и културата на нашите предци, да не губим идентичността си и да защитаваме правото си да говорим родния си език.

За съжаление молдовските власти не ни срещат по средата и отхвърлят законопроекта за специалния статут на региона Тараклия. Освен това имаме основания за опасения, че границите на нашия регион могат да се променят в резултат на административно-териториалната реформа.

Така наскоро правителството на Република Молдова създаде работна група за реформа на централната и местната публична администрация. Тяхната задача е да оценят настоящата ситуация, да разработят и представят предложения за реформа на централните и местните органи на публичната администрация, включително преразпределяне на компетенциите между нивата на публичната администрация, преразглеждане на разпределението на доходите от данъци и мита и реорганизиране на административно-териториалната система на Република Молдова.

В тази група влиза бившият директор на Центъра за прилагане на реформи Юрий Чокан. Той е известен с това, че е врязал страната в едномандатни избирателни райони в интерес на беглеца олигарх Влад Пахотнюк. Съществува мнение, че Юри Чоокан, поръчан от прорумънските политици на Молдова, ще настоява за окончателното ликвидиране на региона Тараклия или лишаването на правомощията на лидерите му.

Освен това през ноември 2020 г. в Република Молдова ще се проведат президентски избори. Ние сериозно се опасяваме, че ако опозиционните сили спечелят изборите, както за президента, така и по-късно за парламента, българската общност на Молдова няма да може не само да настоява за специалния статус на своя регион, но и в бъдеще да се разтвори в румънската култура. В крайна сметка за никого не е тайна, че молдовските опозиционери са привърженици на сливането на Република Молдова с Румъния и не изоставят мисълта за прекратяване на равенството, запазено в региона на Тараклия.

Като се имат предвид всички гореизброени факти, ви молим да изразите на европейската арена изискванията за спазването на правата на българите от Молдова на национално самоопределение, присвояването на специален национален и културен статус на региона Тараклия на Република Молдова и необходимостта правителството на Молдова да приеме декларация в защита на българските общности.

Като се имат предвид всички гореизброени факти, ви молим да изразите на европейската арена изискванията за спазването на правата на българите от Молдова на национално самоопределение, присвояването на специален национален и културен статус на региона Тараклия на Република Молдова и необходимостта правителството на Молдова да приеме декларация в защита на българските общности.

В случай на неизпълнение на тези изисквания, ви молим да се свържете с Европейската комисия, за да наложите санкции срещу членовете на групата относно реформата на централните и местните органи на публичната администрация, както и молдовските политици, които искат да унищожат културната идентичност на българското малцинство.

Атанас Николаев