Психотест

от LaSombra на 13 октомври 2008, 22:17

Категории: Човекът и обществото - Нещата от живота - Невчесани мисли - Забавление - Размисли
Етикети: мечти , пътища , камион , шофьор

 
Днес бях на психотест. По начало за да започнеш работа в транспортна фирма го искат, а моите шефове имат още по-голямо основание да държат на него, защото машините ни са с 20 тона по-тежки от позволения максимум, а за размерите да не говорим. Както и да е. Ето малко информация за тези, на които за пръв път им предстои да се явяват на подобен тест. На мен ми беше за втори (първият беше като карах курсовете).

 Критериите, които се оценяват, ги има в Интернет. Мързи ме да търся страницата, че да давам връзка. Основните критерии са следните:

1. Способност да се концентрираш върху нещо.

2. Способност да се концентрираш върху две неща едновременно.

3. Способност да превключваш вниманието си между два обекта.

4. Способност за анализ. Този тест напомня частта за логическо мислене на стандартен тест за интелигентност ("Кой елемент допълва поредицата")

Това е първата част. Втората включва личностна оценка. Попълват се два въпросника, чиято цел е да установи:

1. Дали сте готови да поемете отговорност за действията си.

2. Дали сте способни да овладявате емоциите си.

3. Дали сте наясно с емоциите си (напр. дали сте склонни да превръщате нервността си в омраза към околните).

4. Готови ли сте да поемете обоснован риск. Това е важно, защото шофьорът трябва да е способен да поема риск щом белята е неизбежна. Например, да се засили срещу насрещното движение, ако има опасност да прегази човек.

5. Склонни ли сте към агресия в състояние на афект.

Примерни въпроси към всяка точка:

1. "Извинявате ли се лесно след като сте обидили някого?"

2. "Често ли сте по-ядосан отколкото изглеждате външно?"

3. "Случвало ли ви се е да отправяте заплахи, които в последствие не изпълнявате?"

4. "Ако сте сигурни, че няма да бъде открита, бихте ли декларирали на митницата стока, за която се дължи мито?"

5. "Иска ли ви се да набиете някой който ви е ядосал?" или "Блъскате ли врати при спор?" или "Случвало ли ви се е да счупите нещо когато сте ядосан?"

Третата част е "апаратно изследване". Слагат ви на една машина и в общи линии ви тестват като кучето на Павлов. Дали като ви светне лампата ще натиснете бутона. Машината има 9 цветни лампички, пет цветни бутона, две лампи с бяла светлина, два бутона и два педала. Щом някоя от цветните лампи светне, натискате отговарящия по цвят бутон. При светването на някоя от белите лампи (в цветните лампи също има бяла!) натискате съответно левия или десния педал. При прозвучаването на нисък или висок звук, натискате някой от двата бутона.

Първата част е "изчакващ режим". Машината чака докато не подадете правилната реакция. Грешките се записват. Вторият режим е "автоматичен". Машината сменя сигналите на всяка секунда, независимо от реакцията ви. Тук номерът е, ако изпуснете някой сигнал да не реагирате. Почнете от там, откъдето ви е удобно. Тук не знам нормите.

С един човек се заговорихме докато чакахме, и повдигнах следния въпрос... Какво би станало, ако след като си се представил като неагресивен, контролиращ емоциите си човек, който не е склонен към физическо насилие и унищожаване на предмети, при първата грешка строшиш машината от гняв, и налетиш да душиш изпитващата?