Оправия

от Shogun на 18 януари 2010, 07:31

 
За поредна година гърци блокират нашата граница.

Чудя се, как става тая работа. Даже една стачка може да е законна или не. Докато блокиране на граница? Това е гражданско неподчинение и е определено незаконно. Разбирам, ако става дума за някакви бунтове и прочие, но в случая действащите лица оповесдтяват за действията си доста по-рано, знае се кога, кой и къде, т.е. действията им са предизвестени, а не спонтанни.

Питам се, къде е гръцката държава? Как така напълно незаконни действия се толерират, след като преспокойно могат да бъдат предотвратени, тъй като са известни предварително. Силите на реда могат да се намесят. Но това ще стане, ако им бъде разпоредено. И отговорът е елементарен, драги ми Уотсън: гръцката държава си свирука и си върти синджирчето нехайно, защото действията на фермерите не ги засягат пряко: тези действия са почти извън тяхна територия - все пак фермерите не са отишли с тракторите да блокират Парламента им, както се опитаха да направят нашите фермери и бяха спрени.

И тогава възниква правилният въпрос:

А къде е българската държава? Къде са протестните ноти? Къде са совалките до Брюксел? Къде са срещи на високо ниво с гръцките власти?

Външно министерство предупреждава българските граждани да не пътуват за Гърция. Това, че от там минава голяма  част от българския износ, не вълнува Външно министерство. Толкова му е капацитетът на Външно министрество и това са мерките, които може да измисли: да не ползваме границата, за да няма струпвани на автомобили  - да преклоним гралица и да се снишим, докато отмине бурята. Същото ще бъде, и ако нямаме такова Министерство - аз предлагам направо да го закрием и да оставим една консулска служба.

 Докато ние разрешаваме на някого да ни изяде цялата баница, няма смисъл да се чудим кои са умните и кои - лудите в тази сага.