Историята на 1 Май

от arebe magare на 01 май 2023, 20:48

 

По традиция в България покрай Международния ден на труда – 1 май, се приказва много. Партии и казионни организации организират “тържества”, медиите говорят повече за проблемите на бизнеса, отколкото за тези на работещите, а повечето работници гледат на 1 май като на почивен ден, в който ще имат малко свободно време за семействата и приятелите си.

Рядко се споменава за действителното значение на този ден, което няма нищо общо нито с разни лицемерни тържества, нито с още по-нелепите чествания. Достатъчно е да погледнем историята на празника.

Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато синдикатите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частни охранители, наети от бизнеса, разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват четирима. Репресиите срещу работниците продължават и след смазването на протестите. 7 работници-анархисти са арестувани заради участието си в демонстрацията. Те са набързо oсъдени и обесени в центъра на Чикаго. Делото срещу тях се превръща във фарс и международен скандал, като няколко години след обесването им, съдът е принуден да признае, че те са били напълно невинни.

Драмата в Чикаго дава още повече сили и решимост на борбите на работещите хора, като борбата за 8-часов работен ден се разпространява по цялото земно кълбо, а 1 май започва да се отбелязва като ден – символ на борбите на всички работници по света.

От тогава до днес, всяка година на тази дата, по целия свят милиони работници заливат улиците на големите градове, за да отстояват правата си. Там, където работническата класа е силна, не се провеждат тържества, а стачки и блокади, чрез които работниците заявяват своята колективна сила и отправят ясен сигнал към политическата класа и бизнес елита.

Естествено, тези факти са изключително неудобни за представителите на тези елити в България и затова те правят всичко възможно да омаловажат този ден, да го обсебят и да го превърнат в бутафория. Ние, работещите сме тези, които не трябва да им позволяваме. Това е нашият ден!


http://avtonomna.com/Историята-на-1-Май



Вижте също рубриката История на
Автономната Работническа Конфедерация:

http://avtonomna.com/category/history/