Борбата за Пирин е борба за справедливо развитие

от arebe magare на 27 март 2018, 18:04

 

Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, които разрешават строежи на почти половината му територия. В същото време се преразглеждат устройствените планове на едни от последните останали незастроени кътчета по българското Черноморие.

Борбата за тези природни богатства не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания. Тя е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията. Която заграбва дори публичните услуги (всички сме свидетели на случващото се в електроразпределението). Затова Пирин и Черноморието въплъщават идеята, че хората в България все още могат да се обединят и да отстояват ценности, отиващи отвъд краткосрочната печалба за малцина.

Борбата за Пирин е борба за справедлив живот за всички български граждани. Противно на това, което твърдят олигарсите и техните подчинени политици и медии, тя не цели спиране на икономическото развитие на страната. Неин залог е, че това развитие може да се случва по устойчив и справедлив начин.

Офшорни фирми кроят планове да превърнат Банско в новия Слънчев бряг. „Развитието“, което те предлагат, гарантира печалби за един малък икономически елит, който дори не плаща разумни данъци. „Поминъкът“, който те обещават на местните хора, се изразява в нискоквалифицирана работа и разрушена околна среда. Туристическият бранш е единственият, който се радва на редуциран ДДС, но същевременно в него са едни от най-ниските заплати в страната.

С две думи, олигархията ни предлага бедност и влошено качество на живот не само за хората днес, но и за техните деца утре. Потъпкала правото и прояла държавата с корупция, тя отново се опитва да раздели гражданите. Но нейният модел на развитие задвижва машината за неравенство, създаваща истинското разделение: между самите олигарси и издържащите ги със своя труд и данъци обикновени хора – в София, Банско или Шабла.

Посегателството срещу Пирин е част от системен проблем. Той не може да бъде сведен до отделни лица като „Кой“, Цеко или Валери Симеонов. Представителите на едрия бизнес сами разкриха това, когато в официална декларация техните най-големи и уважавани организации нарекоха справедливия протест на гражданите „зелен рекет“. Това са същите организации, които години наред обвиняват за бедността „мързела“ на работещите хора.

Немалка част от представителите на българския бизнес са лишени от мисъл за устойчиво развитие на страната и социална справедливост в обществото. Те третират и хората, и природата като ресурс за генериране на собствена печалба.

Нека запазим общите блага достъпни за всички и защитим справедливото развитие. Да спрем разграбването на Пирин!



Източник: „Солидарна България“






Права на природата –
решението, което променя правилата на играта

https://www.challengingthelaw.com/biopravo/prava-na-prirodata-reshenieto/








https://www.endecocide.org/wp-content/uploads/2014/09/WebsiteHeader.png

https://www.endecocide.org






Universal Declaration of
Rights of Mother Earth

https://therightsofnature.org/universal-declaration/

Francaise    Espanol     Deutsch    Italiano    Portugues    Român     русский   Nederlands





Sign
the Rights of Mother Earth
petition

Rights of Mother Earth is a Global Grassroots movement calling for the acceptance and implementation of Rights of Nature by the UN and all Nations. We are asking the UN to adopt the Universal Declaration of Rights of Mother Earth. Be the voice for mother earth. Say yes to Rights of Nature!

http://petition.rightsofmotherearth.com/


 


promotional flier







https://ru.wikipedia.org/wiki/Дескола,_Филипп





Català ​​​









https://itp.nyu.edu/classes/interspecies/texts/philippe-descola-beyond-nature-and-culture_ch1.pdf



Philippe Descola’s Beyond Nature and Culture

http://somatosphere.net/2013/10/philippe-descolas-beyond-nature-and-culture.html





 reset MODERNITY! 


Reset Modernity!

https://mitpress.mit.edu/books/reset-modernity