Първохристиянство на българите

от Balgarionn на 07 август 2017, 19:46

Категории: История и цивилизация - Човекът и обществото

 

Първохристиянството на българите






Християнството е било по българските земи много преди официалното покръстване. (В 870 гбългарите изоставят българското си вероюпървохристиянството-Българската Апостолска Глаголическа Църква и приемат  гръкоюдейския(еврейскиявариант на т.нар. православно християнство.)
 И покръстването ни лично от апостол Павел и апостол Андрей първозванни, на разгрома на истинската Първоапостолска вяра, който нанася княз Борис І Вероубиец  на християнската ни илирийска църква/четете д-р Ганчо Ценов и Асен Чилингиров/


Църквата е манипулирала учението за Христос, като за целта е унищожила множество неудобниевангелия.   На Първия вселенски събор проведен в Никея през 325 г. църковните водачи, под влиянието на император Константин, съставили по такъв начин новозаветния канон, че в него да влязат само четирите евангелия, които представяли Иисус като Божествена личностОстаналитеевангелия”  били обявени за еретични и по-късно унищожени.

Църковният канонотворчески събор в Сердика (дн. София) е свикан в 342 г. като II-ри вселенски от императорите Констанс и Констанций II, за да се осигури църковен мир в Римската империя, но впоследствие Съборът се разтуря и разделя на 2 конкуриращи се събора в София и Пловдив.

Църквите, в които са заседавали епископите в Сердика - базиликата „Св. София“, ротондата „ Св. Георги“ и гражданската сграда до нея. В 342 година.

Голямата схизма през 1054 г., когато след разкола от първоначалната православна църква окончателно се отделя  западната  Римокатолическа и остава източната  Православна.
Уточнявам: схизмата между православни и католици от 1054 г. е точно заради това, че католиците са еретици, защото са си измислили догмат, за който няма никакво основание. Досега те продължават да си съчиняват все по-абсурдни догмати. Общението с тях е недопустимо от канонична гледна точка!

Много хора не не знаят и затова не разбират, Защо са разделени Католическата и Православна църкви и често говорят за това с примитивни примери за примирение! 
А причините са Много и Съществени!
Една от тях! 
Католицизма измисли ИНДУЛГЕНЦИЯТА, като средство за опрощаване на Личните грехове, от което се възползваха, разбира се богатите, а Католическата църква спечели огромни пари!
Но за ортодоксалната религия, това е Търговия със Съвестта на Човека, която Православието не приема!!!
Интереса към известна духовна личност от католическата църква, като папата е Едно, но принципите са нещо съвсем Друго! 
И тези Принципи и Морални норми са отстоявани с много борба през вековете и до сега! 

Асен Чилингиров „Прието е, че  християнската  епоха започва от първото пътуване на апостол Павел в Европа, с което се поставят основите на християнството.

Но на кое християнство поставя апостол Павел основите? Нито в своите послания, нито в разказа за неговото пътуване става и дума за основаване на църква или за църковна институция. Задачата му, която той счита поставена от Бога, е, да предаде словото Христово. А не да определя нормите и границите за общение на човечеството с Бога. И в неговата равносметка за изпълненото задължение (Послание до римляните 15:19), се говори за това, че със силата на Божествения Дух е разпространил благовестието Христово от Иерусалим и околността дори до Илирик.

По време на това пътуване той е основал само една община на съмишленици, общината на Филипопол, в послание към чиито членове той обявява и същността на Христовото Учение.

И апостолът НЕ поставя основите на гръцката/елинската църква, която ще си присвои заслугите, че е приела християнството и е основала църковната организация.”

"Св.Павел е юдеизирал християнството" -Тибетците Мориа и Джуал Кхул.   Точно обратното,противил се е на юдеизаторите,които са искали да обрязват вярващите и затова той пише: "Ако се обрязвате,Христос никак нява да ви ползва,а който се обрязва е длъжен да изпълни целия закон"

Икуменизмът е движение, което се стреми към обединение на всички християнски Църкви. По своята същност то произхожда, първо, от недрата на римо-католическата църква като движение на римокатолическото мисионерство, а, от друга страна, се формира по линията на различни протестантски обединения, откъдето най-широко се е разпространило и е придобило най-мащабни организационни и идейни форми, и накрая - съвременното икуменическо движение като организация се е формирало и утвърдило на Конгреса в Амстердам през 1948 г. при създаването на Световния съвет на църквите, който сега е главен орган на икуменическото движение.

Балканите са един народ с много родове и поселища, носещи свои си имена. Единствените пришълци са данайците. 

Има една групичка от такива "реставратори" правещи се на прабългари от Алтай (Цирка  „Багатур”). Именно техните "прабългарски" възстановки са непробиваеми в тюркските страници и тюрките с право казват: какви тракийци сте , ве с тези тюркски дрехи? Няма българин без калпак. Заради този калпак са изклани милиони българи а още милиони не са родени.

На всички изображения Орфей и ДасиБал са само с калпаци. Как те са могли преди 3000 г. и преди 1900г. а днес във "възстановките" са с пиратски препаски и алтайски тюбитейки?
Как може Св. Цар Костадин да е на монетите си с панонски калпак, а тия ги е срам, гали ба?

Извънредно рядък АЕ фолис на имп.Константин Велики,отсечен в Тревери-318-319г . Тук главата на Константин е увенчана със калпак, а не с венец като при всички други емисии. От тази уникална емисия са известни само няколко екземпляра.

 

Стефан Византийски твърди, че Ария е едно от по-старите имена на Тракия. Идва от подопечените на бог Арес или Арий, арийаните(арийците).

Стефан Византийски е хронист, живял в 6век в Александрия. Най-известният му труд е наречен Етника и описва народите, градовете и областите във света. Та там Стефан Византийски пише:

Тракия- това е областта, която била наричана също Перке и Ария 

Θρκη, ..... στι δ Θρκη χώρα, Πέρκη καλετο κα ρία

Ария, едно от най древните имена на Тракия, Stephanus; това е заради войнствения характер на хората, цялата тази страна Euripides нарича местожителството на Марс - Арес; и Sophocles, негова родина. Речник на древната География от 1773 Лондон.

 

В поематаАргонавтикана  Аполоний Родоски (ІІІ в. пр.н.е.) и във съчинението от ІІ в. на АрианВитиниака”. Точно последният е дал сведението за нимфата Траке, която биламайка на Трер” (епонима на тракийският народтрери”). Откъсът е съхранен при Стефан Византийски: „Трери, народ. От Триер, син на Омбриарей и Траке, както казва Ариан въвВитиниака” (Steph. Byz., FGrHist 156 F 27).

Изказването на презвитер Константин, залегнало в протоколите на същия този 6 вселенски събор! “Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България. Още отначало исках да вляза на събора и да моля да бъде сключен мир, да бъде предложено някакво примирително решение, и да не се порицават нито тези, нито другите, т.е. нито проповядващите една воля, нито проповядващите две воли. Аз се отправих при патриций Теодор, военният началник и го молих да съобщи за мен на събора, за да се извърши мир и любов, защото Бог най-много обича мира и любовта. А сега, ако заповядате, ще напиша по сирийски за вярата, която ми даде Бог, за да бъде преведено на гръцки”.

Гетите, бесите, даките и мизите са директните предци, всъщност изброените тракийски племена след приемането на Христовата Вяра, за да се отличават от другите си събратя са приели тази дума блъгари, блъгарин и с времето това е станал етноним на всички останали тракийски племена, приели Христовото учение за своя Вяра.

 

Все пак, за да определят старите автори, че има тракийски народ, то това отделение от другите е били преди всичко по езика и обичаите.  По-късно тия траки изчезват от изворите и се появяват на тяхно място първо българите, а след това словените заедно със склавините, което за човек, на който българският език му е роден е разбираемо кои за нас са словни и кои не са. А няколко века по-късно някъде след 16в.  започва да се пише и се създава славянската теза. Така, че думите на Паисий писал в 18 век са напълно правилни: "измежду славяните, българите бяха най-славни ..."

 

 В 3-и век от новата ера, когато започват борбите на гърци и юдеи срещу първохристиянството, най-вече в провинция Илирик. Тези борби приключват през 6-и век от новата ера с победа на юдеогръчкото християнство, след 3 века преследване на първохристияните (българите!), тяхното избиване и унищожаване на храмовете им (над 1000 разрушени храма за това време). Първият император, който премества столицата от Рим е Константин Велики (от Ниш), строителят на новата столица, Константинопол, на мястото на тракийското градче Бюзанти. А първият император, който прави опит да запази първохристиянството е Юстиниан (Управда), който създава Охридската Архиепископия, независима и равна на Ватикан и Цариград, унищожена от гърците в 1760 г

 

От 2-ри век повечето императори са траки чак до Василий Il. Тракия е до Троя. Императори са фригийците - малоазийските траки и арменци. Латинци (римляни) императори няма в Източен Рим. Теодосий l направил черковния преврат на събора през 382г. е испанец. Всички войни между Цариград и България са граждански на Верска основа. Защото Св. Цар Константин Велики дава статута на автономия(федеративност) на Мизия в рамките на Източен Рим. Мизия т.е. България е облагодетелства на от Константин в рамките на империята. Войните тръгват със свалянето на династията на Констанциите и преврата на юдеите в черквата през 382г. Тогава изведнъж започват прословутите "готски" и "варварски" нашествия. През 382г. Готската делегация на събора водена от Доростолския епископ Урфила не е допусната със силата на имперската гвардия на заседанията. Така влизат еврейските персонажи в християнството на Св. Цар Константин Велики. Войните са граждански и верски, между тези с Една Воля и тези с Две Воли. Между Единосущий и Подобносущий. А българските царе са се стремили да превземат Цариград, защото тази земя е тракийска откакто свят светува и основателят на Цариград е тракиец. Само българите наричаме Константинопол - Цариград. И затова има причина.

Прозвището на Спасителят на Европа от исляма е ТриВелий. Триждивеликият Велик. Само един е с такъв статут, патронът на Тривелий - Ерми Триждивеликият. ЕРМН е Български царски род. Както в "Именникът" така и на надписите на Омуртаг. ЕРМН не нито турчин, нито евреин, нито арабин още по-малко данаец. Ерми е Кръстителят на Младенецът Дионисий с вода. 500 г.пр.н.е. Божият Пратеник (Вестител на Божият Син ) . Това е Първохристиянството на Св.Цар Константин Велики и Св.Цар Тривелий. Варвари са онези, които са узурпирали административната и черковна власт в Цариград през 382г чрез преврат.

 

УРфила е социален статус а не лично име. Личното име изведено от Урфила е единственно и само българско. С него увяхват всички тези, Автори и БАНи.

 

Подобни социални статус и са Даскала, Попа, Бойила и т.н. модела е ясен.

 

За нещастие, с цялото ми уважение, Чилингиров не може да погледне зад юдохристиянството.

 

Св. Цар Костадин е не-случайно най-големия български светец. Но нито той, свикал първия събор, нито синовете му свикали втория събор, нито основаната от Костадин епископия на Мизия и лично от него назначения за епископ Урфила са юдействащи.

 

Затова нечетената от Авторите "Веда словена" има само един главен персонаж Урфен, Орфен.

 

УРфила е българското название на Орфей.  

 

Първата Константинополска династия е на Констанциите. Византия няма. Има Рим. В този Рим, в Тема Мизия живеят тъй наречените българи. Верска версия на Първохристиянството на Константин Велики от времето на неолита. За помоща на сънародниците си от мизийските княжества, Константин за да запази тронът си, издава закон за автономия - федеративност на Мизия. Така се основава България. По силата на този имперски закон българите по вяра и гети-готи по народност имат претенции по правото на наследство по древност на Цариградския трон. Не - случайно само ние наричаме градът Цариград. Само ние славим Константин като Свети Цар. Македонистите го ненавиждат.

След унищожаването на династията на Констанциите, особено при марана от Испания Теодосий, юдеите превземат Рим отново. След като Константин  забранява със закон юдейските и християнски празници да съвпадат.

Тогава, на събора конгрес през 382г. се ражда юдославие то с юдейските персонажи и бога Израилев. Готския Епископ от Доростол, водещ Готската делегация е недопуснат на заседанията. Епископ Урфила се връща в основаната от Св. Цар Константин Велики Доростолската епископия и българите в Мизия са в схизма оттогава от поюдейчения Цариград. В него време Тракия е Готия. В Одрин е престола на Готския епископ. Константин Велики стартира преселението на ЕДИН народ в собствените му територии чрез Доростолската епископия. Затова препоръчва Урфила за епископ. Затова строи Дунав мост1. Затова фортифицира Преслав, Плиска, Доростол и Констанца (Томи). Преселват се в Прародината си изселените при Троян Беси. Станали Визи...готи. Преселението на този народ е завършено при верската война с Цариград през 681г. и отделянето на Мизия административно и черковно от Цариград.

 

Българите са християни от 1 век  В 870 г. българите изоставят българското си верою, първохристиянството-Българската Апостолска Глаголическа Църква и приемат гръкоюдейския(еврейския) вариант на т.нар. православно християнство.

Първо Св.Първоапостол Андрей, после и Св.Първоапостол Павел проповядват на Балканите и Мала Азия Христовата Вяра,която би трябвало да наречем Първо-апостолическа!!!Това го пише точно Ганчо Ценов,който доколкото знам известно време се рови във Ватиканската библиотека,ако не греша!!!Ценов твърди,че първоначално е покръстено трако-македонското население на Солун и околността от ап.Павел.(И веднага след тях и мизите(българи)След тях в 144г.сл.хр. Св.ап.Ерм оглавява Епископията в Пловдив.За да има Епископия някъде трябва да има и църкви,нали!? Интересното е, че Първоапостолската Вяра се явява един вид "гностична"за Религията утвърдена от Константин и Вселенския събор! Явните разлики са причина за огромните и вековни църковни недоразумения в последствие,според мен!! Включително и т.нар. „Покръстване на българите” при Борис Михаил-,( приемането на  гръкоюдейския(еврейския) вариант на т.нар. православно християнство.) и по-точно съпротивата срещу него, дори от собствения му първороден син-Расате...

Веднага след това се появяват и богомилите, наследници на първохристиянството-Българската Апостолска Глаголическа Църква…

Обобщено:

 

Християнството не е ново – траките са първите християни, те създават Библия Бесика, в наши дни светът вече знае за нея. Владетелите на България  Кубрат(спорен), Аспарух(спорен), Тервел, са били християни. След тях идват богомилите, които трябва да ни върнат към изконното християнство.

 

С официалното покръстване на българите Борис I прави дипломатически ход, с който обаче разделя духовната власт от светската. Това събитие прекъсва мисията на българите и религията, която носят.

 

Проблемът винаги опира в това, че възприели вече новото християнство, трудно се схваща, че е възможно преди това да е имало друга трактовка!

 

В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис.

Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а в текста намираме важно за нас име - Τηρες Τρεβελλου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел.

 

Касиодор (6 век, римски историк) пише, че Българите са стар мизийски или илирийски народ!! Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих)също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ!!! Българите и древните мизи са един и същ народ. Затова и някой автори /Теофан, Йоан Антиохийски/, когато говорят за българите в V век, използват израза "тъй наречените българи" - защото етнонимът "българи" явно и в V век е ползван сред народа, а гръцките и латински хронографи и летописци са ползвали друго "официозно" име /мизи/

В Британския музей се съхраняват ръкописи на св. епископ Йероним Стридонски (* 331 - † 420), които съдържат европейската част на карта, изработена въз основа на картите на "бащата на църковната история" св. епископ Евсевий Кесарийски (Памфили, * 270 - † 338), на която е обозначена Mesia hec & Vulgaria (Мизия тук е и България).

 

В нито едно предание БЪЛГАРСКО или народна песен Бог Отец, Богиня Майка и Син Божий не са евреи. Нито светите други персонажи. Защото в Българските народни обичаи и вярвания Богородица е Богиня Майка. А не плътска блудница омъжена за дърт нефелим и заченала от едикой си. Това лично мен ме обижда когато някой се пробва да ми го вменява.

 

Не прави ли впечатление, че днешната юдославна БПЦ не припознава нито една черква от преди робството!?

 

Всички тези черкви са музеи или в развалини. Особенно "базиликата" в Несебър и черквата със свастиките. Или църквата в Земен.

 

Дори брадатите скотове посегнаха на Баташкия храм. Храм на мъченичеството ни. Въпреки завещанието на батачани.

 

Светците на средновековна България не са днешните юдославни светци.

 

Или някой смята, че първият епископ на Доростол, лично назначен от най-големия български светец не е бил в Света почит от Крум и Муртагон?


Защо днес епископите УРфила и Авксентий не са светци?


Защо БПЦ просра (буквално) мощите на Патриарх Евтимий?

Защо търновската светица Света Филотея Търновска днес е закрилница на Румъния а българите не знаят, че изобщо е съществувала. Изобразявана ВИНАГИ в Българска носия.

 

Литература

 

Юлия Боева - "Мъдростта на Великата Майка".

Асен Чилингиров- „Вулканите, наводненията, археологията, политиката” София, 2010.

"Готи и гети", сборник-статии, София, 2005. ; „Готи и гети”- II сборник-статии, София, 2007.

Георги Сотиров- „Убийството на Юстиниановата самоличност“ (1974)

„Elementa Nova Pro Historia Macedono-Bulgarica“ (1986), Канада

„Омирово ехо в съвременната трако – македонска топонимия“

„Slavonic names in Greek and Roman antiquities“

„Кому принадлежи Линеар Б“

Николай Владикин- „История на древните траки“ (I — 1911 г., II — 1912 г.)

Д.П. Даскалов- Българите потомци на царствените скити и сармати

Ангелов, Димитър. Образуване на българската народност, София 1971

Акад. Методий Попов (1881-1954)- Най-големият български расолог и антрополог-

„Антропология на българския народ”

Евелина ФЛОРОВА - "Българската цивилизация”

Дамян Попхристов- "За богомилите от "уста на ухо"

Мишел Муние- "Катарското богомилско христянство"

Христо Буковски "Опасният архив на богомилите"

Архимандрит Кирил Рилски- "Българската самостоятелна църква в Илирия"

Иван Кирилов "Истината за богомилите.Документална хроника."

 

©Ванко Българионъ Николов©° ®ВБН