Дянков и феодалните старци

от denijane на 15 ноември 2009, 14:46

Етикети: наука , бан , дянков

 
Симеон Дянков просто прекали. Направо избеснях като прочетох статията по-долу, но нямаше как да я споделя тук, защото интернета ни изчезна. Така че сега ще го направя.

Аз също съм се изказвала срещу БАН, но не мога да приема такова отношение от един министър. БАН може да имат много проблеми, например остарелите им разбирания и разбира се, борбата за власт, но просто подобно изказване е напълно непростимо от представител на властта.

Не е вярно, че науката по света се развива само в университетите, повечето страни имат подобни институти. Поне за Германия и САЩ знам със сигурност, защото шефът ми беше в Германия тази година в един такъв институт, а за САЩ е ясно, те обичат разните там агенции.

И какво значи " науката по време на криза не е нещо основно". А кога е основно? Когато има достатъчно пари за крадене и може да ни се подхвърли някой кокал? И както и да е, ако оставим възмущението настрана, един от основните приоритети на ЕС е развиването на науката точно по време на криза, защото когато старият модел се скапе, точно науката може да създаде предпоставките за нов модел. Да не говорим за Лисабонската стратегия, под която сме се подписали и която изисква инвестициите в науката да не падат под някакъв процент от БВП (нашият е на абсолютното дъно!)

Много ми е интересно министър Дянков дали ходи пеша на посещения по света и у нас, дали ползва услугите на лекар, дали ползва услугите на мобилни телефони и компютри. Ясно ви е, защо толкова ме е яд - защото това само допринася за лошото отношение на обществото към науката, когато това отношение е напълно неоснователно! Аз лично, когато готвя публикация или работата ми потръгне работя по 14-16 часа на ден. Колко ми плащат дори няма да казвам, защото е обидно за самата мен. И това е по проект, който сме спечелили в МОН. Не пари, които просто получавам от някъде на добра воля, явили сме се на конкурс и сме го спечелили!

А министър Дянков ще си позволява да ни обижда от позицията си на министър?! И да ми говори за поощряване на даряването в науката. Подобно изказване според мен плаче за оставка. Не за друго, а защото показва некомпетентност. Науката просто не може да оцелее на дарения и да се развива в нейната пълнота. Да, в САЩ има много патенти, но повечето от тях не се държат от университетски изследователи (още повече от малки университети като нашите), а от корпорации, които наемат въпросните изследователи, когато надушат нещо продаваемо. В унивеситетите и институтите обикновено правителството спонсорира фундаменталната наука, която не произвежда продукти, а теории. Но при всички случаи, има известна разлика между един световно известен университет, в който разните корпорации се трепят да "даряват", защото за тях това е добра инвестиция - намаляват им се данъците, получават реклама, а и имат интерес от работната ръка, която университета обучава, и нашият малък Софийски университет (и БАН) плюс минус още няколко, който първо, че е световно неизвестен и второ, че в България просто няма дарители от такава величина, които да инвестират. Да не говорим, че тези които имат толкова пари обикновено са престъпници. Ми как ще стане тая работа, господин Министър? Кой ще дарява. Как виждате вие този модел. Или да закрием СУ и БАН и да ставаме селско-стопанска страна. Защото поне аз не мога да разбера какво е това, което България произвежда освен проститутки (и незаконна дървесина, естествено). Да, услугите са си услуги, държавната работа си е държавна, но нали някой нещо трябва да произвежда. Аз просто не мога да видя здравословен цикъл на икономиката, не виждам благата които създаваме. Защото такива блага имат нужда от наука, имат нужда от хора, които да създават нещо ново. Кой ще го прави това ново нещо? Ако това отношение към науката продължава, наистина няма да има никой, който да може да създаде нещо ново. Може би имам идеализирана идея за икономиката, според която производството създава богатство, не знам. Но според мен е непростимо един министър да си позволява да обижда науката и никой да не го наказва за изказванията му.

Дянков обиди БАН

13.11.2009, 13:56 (обновена 13.11.2009, 16:41)
news.bg

По време на криза науката не е нещо основно. В БАН не правят наука, а работят „феодални старци".

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в отговор на коментара на държавния глава Георги Първанов.

Според него с упреците си, че в Бюджет 2010 се съкращават средствата за наука, президентът всъщност защитава своите приятели в БАН.

По думите на Дянков наука по света се развива в университетите, а не в центрове като БАН.
Самата идея за БАН е от сталинистко време", отбеляза той.

Фактът че се намаляват парите за наука като цяло, финансовият министър обясни с това, че по време на криза трябва да се защитава реалната икономика и да се взимат мерки срещу безработицата.

По-рано президентът заяви, че кризата не може да бъде използвана като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и на научните изследвания.

Ако не искат да чуят президента на България, да чуят президента на Съединените американски щати, посочи той в словото си по повод 65-та годишнина на Съюза на учените в България.

Ако средствата за наука продължават да се орязват, ограничават или в най-добрия случай се задържат на орязаното в рамките на тази година ниво от 0,3 %, забележете, от БВП, не можем, нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието, отбеляза държавният глава.

Чудесно е, че имаме намерение да поощрим дарителството в спорта, а защо само в спорта, попита той.

Защо не и в науката и образованието, защо не в здравеопазването, заяви още Георги Първанов.
Според него са необходими същностни промени в структурата, в модела на развитие и финансиране на българската наука и развитие на кадрите и научното поприще. линк