АФЕРИСТИ ОТ ГЛОБАЛЕН МАЩАБ

от kordon на 28 януари 2012, 16:15

Етикети: сащ , европа , измама , валута , евро , афера , федерален резерв , долар , финансова криза , бернанке , грийнспан

 

    Краят на миналата година беше ознаменуван от гръмкото разкриване на една грандиозна афера. Журналисти от американкото агентство Bloomberg провеждат собствено разследване на основата на материалите, предоставени им от сенатора Бърни Сандърс (Bernie Sanders). Резултатите от това разследване шокират както гражданите на САЩ, така и световната общественост.

    От 2007 до 2011 г., тоест в разгара на икономическата криза, Федералната резервна система (позната у нас като Федерален резерв – В. К.) тайно даже от Конгреса на САЩ отпуска необосновани кредити на частни банки и корпорации на наистина астрономическата сума от 16,1 трилиона долара. За сравнение е нужно да се каже, че тази сума превишава както годишния БВП на такава супердържава като Съединените щати, така и доста приличната сума от нейния общ дълг (сред световните длъжници-рекордьори САЩ по названата величина заемат почетното първо място с около 15 трилиона долара).

    Секретните данни са получени в резултат на държавния одит на Федералния резерв (ФР) на САЩ. Това е първата такава проверка в столетната история на организацията и остава само да гадаем, какви афери още се въртят там безконтролно и безнаказано.

    Във всяка страна има достатъчно скептични хора, които не жалят енергия за изясняване на съмняващите ги факти. В САЩ такива са Рон Пол (Ron Paul) и Алън Грейсън (Alan Grayson), които като по чудо успяват да предизвикат поправка към закона Dodd-Frank. Възползвайки се от тая поправка, именувана Закон на Додд-Франк за реформиране на Уолстрийт, и от Закона за защита на потребителите Сметната палата проверява счетоводните книги на ФР. Разследването е проведено от сенатора-републиканец Джим Деминт и независимия сенатор Бърни Сандърс, който, както вече казахме, предоставя сензационните материали.

    Журналисти от Bloomberg няколко години провеждат в съдилищата, в опит да развенчаят аферата на века. Представителите на ФР, на първо място председателя Бен Шалом Бернанке и неговият предшественик Алан Грийнспан, а също по понятни причини съчувствуващите им лица от висшите банкови кръгове, призовават на помощ целия арсенал от иезуитски аргументации: разгласяването ще доведе до крах на водещите банки..., паника на борсата..., задълбочаване на световната криза..., недоверие на широките маси..., тежко положение в страната... и т.н. и т. н. Обаче, благодарение на упорството на журналистите, данните от одита все пак получиха международна публичност.

    Трябва да се каже, че реакцията на световната общественост на сензационната новина напълно оправда както очакванията на журналистите, така и мрачните предчувствия на ФР. Справедливия гняв на милиони редови американци, искрено вярващи, че живеят в най демократичната страна на света, е напълно обясним, още повече, че много от тях си мислят, че ФР се намира под контрола на родната държава и е призван всячески да охранява и спасява законопослушните граждани и данъкоплатци, а не да субсидира крупните банки, част от които се намират дори и отвъд океана. Англоезичният интернет бушува от призиви да се разруши системата и да се свали престъпния финансово-мафиотски клан, обхванал властта в страната.

    Все нови и нови подробности наливат масло в огъня. В прилив на нечувана щедрост като добавка към указаните шестнадесет трилиона долара ФР дава на частни банки и корпорации още над 600 милиона (659,4 млн. по данни на Главното бюджетно-контролно управление), предоставяйки възможност за пускане на програма за естремно кредитиране. Много американци виждат в тази политика първопричина за дълбоката финансова криза.

    Особено възмущение у читателите на средствата за масова информация предизвиква този факт, че заемите са давани с крайно ниски проценти – много по-ниски от пазарните, така че банките успяват не само да се задържат на повърхността, но и да получат огромни приходи от тези заеми. Така съвкупните доходи на шесте най-големи американски банки, получили от суперизгодните кредити, нарастват на 39% при това в условията на криза.

    От тези 16,1 трилиона долара 3,1 излизат извън Америка в Източното полукълбо (преимуществено в банки от Великобритания, Швейцария, Германия и Франция). Обаче европейците също не са очаровани от дейността на ФР. Федералната резервна система е заподозряна в съзнателно предизвикване на финансовата криза с цел да се отнеме независимостта на много европейски страни. На първо място става дума за т. нар. държави PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece and Spain) – най крупните длъжници сред страните от Европа.

    Такива подозрания са напълно обосновани, защото в светлината на последните разобличения Федералният резерв изглежда като чудовищна структура, която не съгласува своите действия с никого. Нещо повече. Дори и ако в резултат на държавните проверки изплуват деяния, които не можем да квалифицираме по друг начин освен като престпъни – отговорност за тях няма да бъде понесена от никой. Така че по същество ФР се явява даже не извъндържавна, а наддържавна структура.

    Особено обезпокоителен е фактът, че въпросът за световната валута, имащ жизнено значение за икономиката на цялата планета, се оказва в ръцете на хора, които са изключително морално нечистоплътни.

    Мнозина са поразени от факта, че за прехвърлянето на астрономическата сума пари даже не е била пусната печатната машина. Федералният резерв на САЩ създава 16,1 трилиона долара буквално от въздуха, с натискане клавишите на компютъра. За съжаление от 1971 г. долара е валута, която не е обезпечена със злато, така че ФР е могла да създаде и 20, и 30, и 40 трилиона виртуални долара, които, обаче, носят на нужните хора съвсем реални дивиденти.

    Системата печата пари от нищото, а САЩ  и целия свят след това взимат от нея тези пари в заем с определени проценти. За удобство е създадена цяла система от учреждения, принадлежащи, уви, на едни и същи лица, и изпълняващи едни и същи функции – Федералната резервна система, Международния валутен фонд, Световната банка. Освен това ФР има свои представителства в лицето на Централните банки във всички страни по света и по такъв начин постоянно контролира тяхната икономическа жизнедеятелност.

    Не е достатъчно, че тези организации повсеместно практикуват политически и икономически шантаж на държави и цели региони, финансират войни и други достатъчно непривлекателни предприятия, те още имат възможност и за абсолютно безнаказано изкуствено създаване на финансови кризи. Всъщност отдавна е доказано, че в такива условия за създаването на финансови економически катастрофи е достатъчно включването на доларопечатащата машина, върху която безконтролната система има узаконен монопол (Федералният резерв е частна институция, която единствено притежава прерогативите да емитира, т. е. да печата националната валута на Съдинените щати – В. К.).

    Няколко натискания на клавишите и цели региони неочаквано се оказват под заплахата от загуба на националното богатство и съответно на държавния суверенитет. Милиони хора се приближават към нищетата, някой си пуска куршум в челото, други тровят себе си и семейството си с газ, а някои получават приходи, изчислявани в трилиони.

     Автор Оксана Чередник

    Превод от руски Виктор Кордон