Британците ще сгрешат с Брекзит

от Teri на 22 юни 2016, 22:38

Категории: Невчесани мисли
Етикети: ес , европейски съюз , великобритания , лондон , брекзит

 
В четвъртък британците ще гласуват на референдум на който да кажат Да или Не на оставането на Великобритания в Европейския съюз. Неслучайно цяла Европа е вперила очи в мъгливият остров, защото евентуално тяхно решение за напускане на съюза може да даде много силна мотивация на всички крайно-десни популисти, които и без това през последните години имат много силна маса от привърженици.

Британците са горди хора, но много обичат да стоварват проблемите си на други причинители и не обичат да търсят грешката в себе си. Живял съм няколко месеца в Англия и бях шокиран да видя какво се случва в Лондон - по улиците е пълно с хора от Индия, които се разхождат с тюрбани, араби, които сякаш парадират със своите чаршафи и сандали, множество чернокожи, китайци и разбира се, огромно количество поляци. Последните лесно се познават, тъй като вдигат невъобразима врява на полски език.

Все пак европейците не са толкова много, като изключим наистина поляците. Другите чужденци от Европа не се разпознават лесно, но странно защо британците се ядосват най-много на европейците и обвиняват тях за всички свои проблеми. Същевременно обаче те не са склонни да се занимават с дейности, които се изразяват в тежък труд, неслучайно внасят работна ръка от Източна Европа, която бере ягоди, ябълки и гъби при чудовищна дисциплина и ред, най-вече огромна производителност, при това за нищожни пари. И аз бях там, и аз брах ягоди в опит да закърпя бюджета и знам.

В британските болници пък е пълно с пакистанци, индийци и чернокожи. Целият обслужващ персонал е цветнокож.

Чудно ми е какво ще стане ако Великобритания излезе? Полякът, колкото и да е нахален и шумен ще се върне в Полша, българите, румънците, словаците и някои други също ще се приберат в страните си. Ще останат обаче "братските" индийци, пакистанци и араби.
Няма да имат обаче достъп до европейския пазар. Няма да могат да запазят и този присъщ за тях вечно мрънкащ за нещо глас в ЕК. Лондонското Сити ще отстъпи на Франкфурт, Женева и Цюрих. И в трите града съм бил и съм бил впечатлен от реда и дисциплината, която в Лондон не се усеща.

Още от времето на Маргарет Тачър британците са с привилегии в ЕС. Те не дават пълноценно вноски в съюза, а сега и ще се махнат от него. До сега се и дърпаха да приемат еврото. Все са на въпреки. И това ще им излезе през носа. За съжаление, тъй като Великобритания ми е на сърцето, хората също. От контактите си с британци съм с чудесно впечатление. Радвам се, че имам свободен достъп до Лондон и бих желал да запазя тази възможност, така че се радвам, че са в ЕС.
Уви, след ден англичаните ще бъдат по-далеч от нас, а Европа ще стане още по-разединена от преди. А хубавият Бел Епок в който живеехме ще рухне - особено ако и Тръмп победи в САЩ.
Светът се тресе и вече го усещаме. Какво ли ще се случи...