Руски блогер го съдят заради разказ

от queen_blunder на 23 август 2007, 00:15

Категории: Новини - Нещата от живота - Литература - Политика - Интернет
Етикети: съд , блогосфера , дмитрий ширинкин , газета "взгляд" , livejournal.com , руски блогер , жж , tetraox

 
Прокуратурата на град Перм предявила обвинение срещу потребителя на livejournal.com („Живият журнал”) Дмитрий Ширинкин, с ник tetraox, заради негов разказ, написан под влияние на впечатленията му от трагедия, разиграла се в американски университет в щата Вирджиния. Прочитайки текста в журнала, правоохранителните органи го разтълкували като съобщение за готвещ се терористичен акт. Сега блогерът може да влезе за три години в затвора.

Делото срещу Ширинкин било заведено, след като той в онлайн дневника си поместил откъс от свое литературно произведение, написано под влияние на случая в американски университет, в който един от студентите разстрелял 32 човека. Тази трагедия той пренесъл в руската реалност, водейки повествованието от името на студента.

В общи линии, доколкото мога да преведа откъса от руски на български, авторът написал следното:
«Аз вчера… купих пистолет. Стар ТТ с изтрити номера. Кутия със 150 патрона. Патроните са стари, на донышке (не знам как се превежда тази дума) е избита 64-а година, но са се запазили добре, «маслята» (също без превод)… Аз ви мразя, аз мразя Путин, мразя Каспаров, мразя Дом-2, мразя метрото, мразя руската провинция. Аз ще взема със себе си двайсет-трийсет душИ. Но все още не съм решил към кой ВУЗ от града да се отправя. Навярно все пак в политехническия. Аз го мразя.».

От тези редове най-сериозно се заинтересувала прокуратурата. Публикацията излязла в интернет на 21 април, а сътрудниците на милицията посетили Дмитрий след 10 дни – в началото на май. Домът, в който той живее, бил подложен на тотален обиск. Органите на реда се опитали да намерят същия този пистолет, за който се говори в разказа. Но тъй като не успели да го открият, милицията се задоволила с ареста на домашния му компютър.

След това публицистът бил изпратен на психиатрическа експертиза, която го признала за напълно адекватен и отговарящ за постъпките си човек. Градската прокуратура извършила серия проверки до последващото обвинение, което било предявено по-късно.

В заключителното обвинение, съставено от правоохранителните органи на Перм, се казва, че със своите умишлени действия Ширинкин е създал лъжливо съобщение за готвещ се масов взрив, палеж и други действия, създаващи опасност и гибел за хората, причинявайки им значителна имуществена вреда и настъпване на различни съществено опасни последствия.

Самият Дмитрий отрича всячески своята вина. „Получава се, че ще ме затворят заради художествено произведение. Въпросът за неговата ценност аз считам за второстепенен. При това прокуратурата не е правила лингвистична експертиза на текста. Надявам се да мога да се възползвам от това по-късно. Освен това аз не съм писал за желанието ми да убия някого и за омраза към президента на Русия – в страната има много хора с тази фамилия. Аз имам произведение, в което жрецът на древните ацтеки принася в жертва човек. Но това все пак не значи, че аз съм древноиндиански свещенослужител.” – пояснява Ширинкин пред кореспондент на вестник „Взгляд”.

Дали блогерът се явява ацтекски жрец и потенциален терорист ще го доказва съдът. Датата все още не е определена – вероятно делото ще се състои през септември.

Трябва да се отбележи, че през пролетта в Перм се провел конкурс с многочислено жури за най-добър блог в пермското интернет пространство и той бил спечелен от същия този блогер със ник tetraox.

Дмитрий Ширинкин не е първият човек, чийто онлайн дневник става източник на проблеми със закона в Русия. Правоохранителните органи, съдейки по всичко, активно се интересуват от свободното пространство, наречено блогосфера. Само преди седмица прокуратурата на град Сиктивкар (Сыктывкар) внесла обвинение срещу Сава Терентиев, който в същия този журнал (livejournal) предложил да бъдат унищожени нечестните милиционери с изгаряне в доменни пещи.

_______________________

Информацията по случая в мой (приблизителен) превод взех от тук