Набуко, Южен поток и другите глупости. Изобщо... какво искате?

от alexi_damianov на 19 януари 2008, 14:02

Етикети: сащ , европа , българия , политика , енергия , война , коментари , русия , зависимост , свят , посещение , съюз , петрол , путин , първанов , южен , поток , газ , интереси , тръби , газопровод , набуко , европейски

 
Трябва да ви кажа, че вече леко се вбесявам на тая тема. Преди малко като видях "независимото" ВВС за 100ен път да ни обявява за някакъв руски агент в Европейския съюз и ми прикипя.

Надуха ми главата с тоя "Южен поток"! Навсякъде пишман демократи и защитници на националната независимост пищят, че сме го лапнали на Путин. Еми лапнахме го(проекта за тръбопровод)! Ама беше доброволно и съвсем не бяхме първите - майка Европа отдавна има опит в тая сфера. Ако ЕС не го искаше "Южния поток", него просто нямаше да го има. ЕС се съгласи да бъде зависим от руския газ и малката българска бедна сестричка просто изкозирува и дигна фустата. Изобщо... какво искате!?

Извадка от чл. 20 на Директива 2003/55/ЕС по отношение на възможността за отказ на достъп до газопреносната мрежа на дадена страна-членка:

"Следното може да бъде взето под внимание:

а) необходимостта да се откаже достъп когато има несъвместимост на техническите спецификации, която не може да бъде преодоляна по разумен начин"

С две думи, ако братята европейци решат, че не искат да си вържат тръбичките с тръбичките на "Газпром", могат да не го направят. Причини в разтегливите разпоредби на тая директива - колкото искаш, ще извадя още, ако искате. Ако братска Италия, която е крайната дестинация на Южния поток, беше рекла: "Тцъ, не щем ги руските тръби, щото са криви", "Газпром", Медведев и Путин щяха ведно и групово да отидат по дяволите с имперските си претенции.

Но - не, братята европейци решиха, че руският газ ги кефи достатъчно много, за да целунат отново на батюшка Путин императорския... пръстен. Е, кво ревете тогава?

И още нещо - нали има конкурентен проект на "Южен поток" - "Набуко"(но не от Верди, а от OMV)? Какво по-добро ни предложиха от ЕС за тоя газопровод? Изобщо, какво ни предложиха от ЕС? Или само излизахме със съвместни декларации? Наистина, какво искате?

С "Набуко" голямата радост била, че той не идвал от "диктаторската страна" Русия. Така е - той идва от Иран и Азербайджан. Две страни с работеща демокрация и пълна липса на руско влияние.