Показни арести или скрита гавра

от denijane на 10 април 2010, 16:17

Етикети: мвр , абсурди , престъпления , арести

 
Въпреки заглавието, този пост няма да е посветен на показните арести, а на скритата липса на арести. Причината - вчера чух няколко потресаващи новини (защото гледам новини тъпо и упорито). И те бяха шокиращи на фона на показните арести, които от МВР развяват. За какво става въпрос?

Първата история е тази. В нея се разказва за млада бизнес-дама, на която и продават техника на цена различна от тази на фактурата й. Тя се опитва да оправи нещата, ходи и до данъчните, но нищо не се променя. Накрая й открадват техниката, изнудват й, заплашват я, и отново нищо не се променя. Полицията си бърка в носа.

Втората история я гледах по Нова, но понеже сайтът им е безобразен, не можах да я намеря. Ставаше въпрос за бургаска бизнес-дама, която отново я изнудват и заплашват, оставили и фалшива бомба пред вратата, пращат и смъртни заплахи като смс-и. А какво прави полицията - нищо. Когато журналистите попитали в бургаската полиция, някаква прес-служителка казала, че въпросната дама явно има много интересен личен живот, след като единствено на нея от цял 500 000-ден Бургас и се случва това?!!!! На някой това да му се вижда смислено изказване? Какъвто и личен живот да има, ако някой я заплашва, то полицията е длъжна да се намеси. Опитът за убийство май е от престъпленията, за които прокуратурата се самосезира.

Имаше и още новини - как са осъдили някакъв поръчал заливане с киселина на бившата си приятелка на 2500лв глоба, не за поръчката, а затова че е организирал и поръчал кражба на бижутата, които й е дал преди. Явно според Съда това е много по-голямо престъпление от това да обезобразиш някого.

И всичко това, на фона на историята от "Оплачи се на Обама" и моята история с обира на вилата ни, когато полицията дойде, огледа, накара ме да напиша жалба и повече не се обади. Нито аз успях да им се обадя. И получавам писмо от прокуратурата, че жалбата е прекратена, защото нямало доказателства за престъпление. Ми разбира се, че няма да има. Те нищо ама НИЩО не свършиха от полицията - нито огледаха сериозно (въпреки, че вратата беше разбита и че ограбиха всички съседи около нас), нито са ни искали документи, нито оставиха телефон за връзка или входящ номер. НИЩО! Когато се обадих в районното, за да се свържа с някой след това, не можех да кажа нито кой е дошъл, нито какво е направил, нищо. Защото те следи не оставят. Полицията, не престъпниците.

И да сравним всички тези истории, с филмчетата по телевизията, които едни качулати момчета, арестуват някакви хора извършили финансови престъпления, все едно са особено опасни убийци. Просват ги на земята, заплашват ги с пистолети, щото не знаели кой е опасен и кой не е. Странно защо по филмите, като арестуват някой, това го правят униформени полицаи съвсем културно - слагат му белезниците, претърсват го, прочитат му правата и го вкарват в колата. Без драми, без странни хватки и размахване на пистолети. Пистолетите се вадят ако престъпника окаже съпротива. Може би това е художествена измислица, но някак ми е странно защо за финансови престъпления се арестува по този начин. Ако става въпрос за убиец или за шеф на мафията или престъпна група, която е въоражена и опасна - ок. Прави са, безопасността преди всичко. Но в с случая не ставаше въпрос за такава престъпна група, ставаше въпрос за ПОДКУП. Забележете, те не го арестуват за другите престъпления, а за подкупа. Е, добре, ако вие предложите подкуп на полицай, това значи ли, че трябва да дойдат качулатите и да се държат така?

Има нещо много гнусно в цялата история. Изобщо не защитавам престъпниците, но човек е невинен ДО доказване на противното. Така е по конституция. Ако някой окаже съпротива, могат да го ранят или убият. Ако арестуваш особено опасен престъпник - ок, пак се налага да се държиш твърдо. Но цялата тази качулата активност е странна като се има предвид липсата на каквато и да е активност на униформените полицаи. Изобщо не подценявам институцията, просто искам да я видя да действа. Искам да я видя да арестува престъпници, които пречат на обикновените хора - не да прави показни акции на бивши министри и тинейджъри свалящи мп3-ки. Искам да знам, че като си оставя вилата заключена и отида до София, като се върна, ще я намеря заключена и необрана. А не всеки път да треперя, защото не се знае на кой му е хрумнало да ни свие печките-духалки или телевизорите на по 15 години. Ми то е абсурдно.

Каквото и да си мисли Бойко, колкото и да се радва на тези арести, проблемът на България не е само един. Не е само в сделките за милиарди. Проблемът е и в кражбите за по 1000лв. Проблемът е и в кражбите за по 50 000 лв от никому неизвестни бизнес-мъже или дами. Проблемът е и в това, че всеки може да почне да ни заплашва или изнудва и никой да не му каже копче! Ми никой нормален човек не би живял в тази държава ако има избор. Защото хубаво, ще осъдят евентуално екс-министъра. Ще осъдят може би и Алексей Петров. Мафията в България ще бъде шокирана за около 2 дена (докато не намерят кой да ги замести). Но това няма да промени живота на средно-статистическия българин. Защото държавата ще продължи да бъде несигурна. Шофьорите-убийци ще продължат да си карат спокойно и да правят катастрофи, дупките-убийци ще продължат да се отварят, защото пътищата са за преасфалтиране от около 15 години, всякакви малки и средни престъпници ще продължат да си живуркат. И като имаш нужда от помощ от полицията, те нищо няма да направят. Защото по принцип не обичат много много да се замесват - ако е само за сплашване ще извикат който трябва на разговор. Но от там нататък - по-добре да не ги занимаваш. Е, ок, в такава ли държава искаме да живеем? Ми то това не е държава, това е пародия! Хубаво е тук, много е хубаво, хората са хубави, някои неща са по-добре уредени от много места по света. Ама само с няколко неща не се живее. Просто няма как да стане!