Въпрос относно Никулденската трапеза

от pestizid на 06 декември 2009, 16:00

Етикети: храна , религия , неясноти

 
Понеже подхващам темата Никулден, първо Честит празник на именниците, моряците, рибарите, банкерите и моя върколак Колю.

Известно е, че на трапезата днес трябва да има риба, за предпочитане шаран. Като дар към Светеца. Само че на мен не ми е ясна концепцията за това, че не трябва да се ядат риби без люспи и животни без вълна. Първо за водните обитатели. "А измежду всичко, което се движи във водите, и измежду всяко одушевено животно, което е във водите, всички в моретата и реките, които нямат перки и люспи, те са скверни за вас." Значи ли това, че не трябва да се ядат миди, скариди, октоподи и т.н. И защо? И ако може отговорът да е медицински обоснаван. Защото обяснението, че рибите без люспи можели да изядат човек и затова не трябвало да се ядат, не го разбрах. Просто не съответства на моята логика. По-скоро бих разбрала, че подобни екземпляри биха могли да причинят рак на стомаха, особено за някоя група хора, да причиняват инфекция с хеликобактер или нещо друго. Сигурно така стои въпросът и за животните без вълна. Което значи, че въпросните животни са покрити с нещо друго, например четина. По тази логика не би трябвало да се яде конско и магарешко месо. А какви луканки стават от конско месо! Пък то е и диетично май. Или конят е покрит с вълна? Леле, съвсем вече се изложих! 
Чувала съм също, че колкото повече люспи има рибата, толкова повече пари очакват стопаните на къщата. А голата риба (без люспи) предвещава бедност. Другата ми неяснота е за лодката, която Светецът спасил от потъване. Това в морето или в река се е случило?

Ето и поздрав с една народна песен:

Излязъл е буен вятър,
Буен вятър в Черно море,
Гимиджии Бога молят,
Бога молят, мене викат:
Дека да си Свет Никола.
Дека да си тук да дойдеш,
Да усмириш буен вятър,
Изгинахме сиромаси,
Та си ходих в Черно море,
Та усмирих буен вятър.

Хайде, отивам да си сготвя шишчета от животно без вълна, защото самото споменаване на думата риба предизвиква у мен позивни.