Видове компютърни потребители

от LaSombra на 07 януари 2009, 13:15

Категории: Софтуер - Хардуер - Забавление - Размисли - Ежедневие
Етикети: компютри , списък , потребители

 
1. Блажен невежа. Не знае нищо за компютрите и не се срамува да си го признае. Отхвърля всеки опит да му бъде обяснено нещо. Нито знае, нито пък иска да знае. Достатъчно му е, да има някой наоколо, който да търси вместо него в Гугъл, да пуска документи на принтера и в общи линии да върши цялата работа вместо него. Моли ви обаче с такава обезоръжаваща невинност, че сърце не ви дава да му откажете. Би било все едно да ритнеш кученце. От Блажен невежа можете да очаквате обяснения от рода на "отивам с мишката върху едно такова кръгло, и после като щракнах то вече не беше червено".

2. Нихилист. Не знае почти нищо, а щом не  познава нещо -- значи не съществува. Категорично отказва да използва непозната програма, намирайки хиляди начини да ви покаже, че програмата, която той познава, е сто пъти по-добра. Гордее се с откъслечните познания, които е прихванал, и изпитва панически страх пред необходимостта да научи нещо ново.

3. Познавач. Не знае нищо, но е готов да спори до безкрайност. Използва много съкращения (например IP, PC, MAC, CPU, RAM и т.н.), без непременно да знае какво означават. Чувства, че може да говори на равна нога с всеки програмист или хардуерист. Познавачът е ужасът на техническата поддръжка. Може с часове да ви обяснява, че интернетът му е спрян и да обясни с най-големи подробности какъв е проблемът, след което да се окаже, че жена му е измъкнала кабела от мрежовата карта докато е обирала с прахосмукачката. Не дай Боже да му зададете въпрос (например включен ли е мониторът). Ще получите такъв изчерпателен (и в същото време безсмислен отговор), че след затварянето на телефона ще се втурнете към най-близкия магазин за алкохол.

4. Клиент. По-лоша версия на познавача. Не знае нищо, но настоява, че той е клиент и има право. От него можете да очаквате да настоява да му смените новия лаптоп, върху който е разлял саламура, защото е в гаранция. Клиентът настоява да направите точно това, което той ви казва, без да спорите с него. На втората минута настоява да викнете началника си, и най-вероятно ще го направите с удоволствие. За щастие Клиентът поразява само персонала от поддръжката.

5. Ентусиаст. Не знае нищо, но иска да го научи. Постоянно задава въпроси и иска колкото може по-изчерпателен отговор. Една част от ентусиастите има потенциал. Това са тези, които започват да питат за най-простото нещо, което не разбират. Другата част искат направо да скочат в дълбокото -- например ви питат как се пишат вируси, преди да са се научили да натискат интервала с палец. Докато с първия вид е приятно да се работи, вторият ще ви накара да се присъедините към сатанинска секта, практикуваща човешки жертвоприношения. Най-лесният начин да се отървете от такъв Ентусиаст е да го насочите към Познавач. Отворете бира, запалете цигара, настанете се удобно и слушайте внимателно. Със сигурност няма да скучаете.