За модерацията

от Teri на 24 октомври 2009, 20:22

Етикети: правила , общество , хора , позиция , bglog

 
Днес е 24 октомври и съм много щастлив, че празнувам 5 месеца от сватбата. Един чудесен ден, който дори беше много топъл и ми позволи да се разходя за 2 часа навън с любимата ми съпруга.
Последните месеци бяха доста безрадостни, пълни с негативни емоции, така че днес беше един хубав ден, такъв, какъвто отдавна жадувахме да имаме.
Същевременно има нещо, което смущава моята душа. И това е бунтарството на някои хора. Това, че са непримирими до дъното на костите си. Че тези хора, които са интелигентни и много енергични, се бунтуват срещу нещо много просто - налагането на правилото "пиши така, че читателят ти да бъде уважаван". То означава, че не могат да се ползват груби цинизми, не може да се обижда друг потребител, не може да се качва порнография. Това е едно нормално правило, което съществува в реалния живот, където не можеш да се държиш както ти идва отвътре, а се съобразяваш с хората около себе си. Може да обичаш да мляскаш и да ти пукат ушите вкъщи, но на официална вечеря трябва да ядеш бавно и да гълташ малки залчета, та да можеш да говориш за новите модни тенденции без да плюеш събеседника.
BgLOG.net не е официална вечеря, но от всеки, който пише тук се очаква да го прави по начин, който уважава читателя. Не псува, не пише цинизми, не пише гнусни думи. Това е уважение. Дори да не уважаваш този, към който се обръщаш, уважавай хората, които ще те чуят/прочетат. Ако искаш да го напсуваш, напиши му го на лични съобщения. Не е необходимо да занимаваш всички с твоите негативни душевни трепети. 
Това е нещото, срещу което се бунтувате. А всъщност няма смисъл. Ако се държите по начина, по който се държите сред общество, каквото е нашето тук, думичката модерация дори не би трябвало да ви притеснява.
Но явно има хора, които са много против модерацията. На тях ще кажа - когато публикувате нещо в ОБЩНОСТ, подлежите на модерация. Ако не ви изнася, имате си личен блог, който не излиза в общност. Там можете да псувате, да пускате незаконни неща (естествено, отговорността си е лично ваша и в случай на нужда ще съдействаме на полицията, тъй като нямаме избор), да обиждате и да правите каквото искате. Отговорността си е ваша.
Но отговорността е само ваша там. Когато публикувате в общност и публикацията ви бъде махната от общността, сърдете се само на себе си.
Доказал съм за вече почти 5 години, че съм толерантен към всички. Че независимо какво се пише, дори и да е нещо насочено срещу мен и е много неудобно за мен, то не бива модерирано. Доказал съм, че тук авторът има свобода да каже това, което мисли. Ако напише че не обича Бойко, няма да бъде махнат. Ако каже, че го обича - няма да бъде махнат. Независимо какво каже, стига да е законно и поднесено по начин, който уважава читателя, колкото и неудобно да е то, то стои. И ако утре ме пребият заради това, че в BgLOG има нещо неудобно срещу властта (щото мутрите не ги интересува, че Белеф е писал това, първо ще набият този дето държи сайта) пак няма да се откажа от това, да давам тази свобода. В това вярвам.
На който не му изнася, значи не уважава истинската свобода на словото. Поне според мен.
Сега отивам да се опитам, наистина да се опитам, защото вече съм достатъчно изнервен, да се потопя в днешния празничен ден.