Ето какви хора ще ни управляват!!!

от denijane на 15 юли 2008, 22:12

Етикети: истина , право , управляващи

 
Коментар на мой приятел в един блог. Ето такива хора ще ни управляват и ще защитават правата ни.

Колкото и да не одобрявам идеите на Белеф, това е просто...Смешно е, но е и тъжно. Защото той наистина си го мисли това.

Дени: "Приватизирана или държавна, мафията си е мафия. Докато държавата е слаба и не налага законите си, дали ще ни грабят управляващите или "частниците" е все тая."

Някой си:"Ситуацията в България е като в социалистически супермаркет, в който всеки член на персонала граби от рафтовете, където свари... Това означава, че ръководството е политически импотентно, и че сегашната система за контрол и управление не функционира, а е само параван. Спешна смяна на ръководството!"

Коментарите на Деница и Комитата ми напомнят защо не харесвам манталитета на хората, които отричат абстрактното мислене и се задоволяват с думи и изрази като "политически елит", "корупция", "пропазарни, но не пробизнес реформи", "европейски социален модел", "докато не си отидат тези продажни и некомпетентни политици". С други думи общи неразсъждаващи изрази, които показват, че хората, които ги употребяват, нямат представа какво от случващите се около тях дела на какво явление, институция, правило се дължи, как функционират институциите и пазарите около тях и как да се отстранят отрицателните неща, без да съсипят положителните.
Малко или никакво абстрактно мислене и желание за подреждане на явленията и институциите в категории. Но отказът от абстрактно мислене и опит за проникване под булото на простото "е тва не ми харесва, значи виновен е първият човек, който видя да се свързва с него" не е признак на решителност или на реформаторски ербаплък, а на невежество.

Невежият е обречен да бъде плячка на популисти, шарлатани и на тирани.

Моят отговор:

Албърт, позволяваш ли да те цитирам? Просто това изказване е толкова добро, че не заслужава да остане неосъзнато от масите :)

Както написах в другата тема: Защо страната е в това състояние? Мислиш ли, че правителството, съдът, институциите не знаят кое явление на какво се дължи? И как да ги категоризират. Тогава защо, Иване, защо?! Ако абстрактното мислене е панацея, защо светът все още е болен?!

По-добре невежи и задоволени, отколкото умни и загорели :)

Малко обяснения-спорът се провежда в този блог. Става въпрос за картелите в българската енергетика, Албърт твърди че всичко ще се "оправи" като енергетиката се приватизира, аз твърдя, че държавана или частна мафията си е мафия.

Моят коментар е като цяло е от другия пост:

Основна методика на манипулацията-първо убеди хората, че не могат да разсъждават "правилно", за да отличат добро от зло и след това каквото и да им правиш, те винаги ще са доволни. Защото ти ще им представиш хиляди аргументи и възхитителни теории, защо да ги риташ е полезно за тях, дори и да ги боли и да им чупиш ребра. Пък истината е толкова проста.