По-добре ли возят шофьорите от софийския градски транспорт?

от alexi_damianov на 13 декември 2007, 22:07

Категории: България - 42 - Нещата от живота - София - Невчесани мисли - Ежедневие
Етикети: пари , град , проблем , заплати , софия , шофьори , стачка , транспорт

 
Отива си 2007ма. Бурна година, определено. Година, която щеше да е "първата година от еврочленството". Ако не беше "годината на учителската стачка". И на неслучилата се шофьорска стачка, която предизвика учителската.

За нея и ще ми е думата - за неслучилата се шофьорска стачка и за случилото се неимоверно увеличение на шофьорските заплати.

Неотдавна в Университета научих за т.нар. efficiency wages(най-близък превод: "заплати, водещи, до по-висока ефективност"), с които батко Хенри Форд навремето стимулирал работниците си да работят като изоглавени. Плащал им много повече, отколкото в други фабрики за същия труд и хората се тълпяли да работят при него. А тия, дето вътре от фабриката гледат как се тълпят отпред, си скъсват да не ви казвам кое от работа, за да си запазят работното място.

Та сериозно стои въпросът - увеличените шофьорски заплати efficiency wages ли са? Самото получаване на толкова много пари стимулира ли шофьорите да работят по-добре? В еврейски стил, ще отговоря на въпроса с въпрос. Дори с няколко въпроса.

Ако шофьорите вече достатъчно харесват работата заради многото пари, защо все още по прозорците на автобусите градският транспорт обявява, че има свободни места? Защо няма опашки от хора, изпопребиващи се да бъдат автобусни шофьори?

Някой да е забелязал шофьорите да газят, псуват, смазват между вратите, подминават на спирките или прецакват по друг начин пътниците по-малко отпреди, защото сега имат по-високи заплати?

Имам и отговори на въпросите, разбира се. Защо никой не се блъска да става шофьор в градския транспорт? Защото може заплатите им да им стигат да живеят прилично, може да са по-високи от тези на научните работници в БАН, но са по-ниски от тези на колегите им от международния транспорт например, или от тези на тираджиите. Т.е. това не е работата на живота им и те могат да си позволят да работят през пръсти.

По-добре ли возят шофьорите? Накратко - не. Аргументи сами можете да си дадете.

И какво ни остава накрая освен горчивия извод, че обществото е платило и плаща немалко пари на вятъра, за да получава все така некачествената услуга градски транспорт? Това, което ни остава, разбира се, е да потърсим решението. А то в случая се нарича контрол на качеството на работата. И се извършва не от друг, а от работодателя - Столична община.

Така че, бат Бойко, почвай да късаш време от фитнеса и се позанимавай малко с истинските проблеми на столичния град!