За КАТ и професионалното просене

от denijane на 12 януари 2008, 18:10

Етикети: кат , полиция , подкупи

 
Преди 3 дена ни се наложи да отидем до денонощната аптека, за да може моя милост да си купи покъртително скъп антибиотик. Беше около 9 вечерта.

На връщане доволно стискайки покупката, на един завой в квартала видях синя лампа зад нас. Полицаи.

Спряха ни, всичко си беше наред уж, бяхме трезви, имахме си документи и аз си помислих, че е просто рутинна проверка. Да ама не.
Накараха приятеля ми да излезе от колата. И понеже той не благоволи да затвори прозореца, имах възможност да подучуя част от разговоря, а после и той ми до разказа.

Оказа се, че не ни работел задния габарит. Което разбира се нямаше как да знаем, защото все пак като се качиш в колата е трудно да разбереш сам какво и как и свети. Били го видели на някакъв завой и се зачудили защо не свети, след като всичко останало на колата си свети.

Трябвало да напишат акт, щели да спрат колата от движение и трябвало да се минава на каналите на кат (явно един ден разправия), щели да му вземат 12 контролни точки, 100-150лв акт. Общо взето красота. За една тъпа крушка, която вероятно просто е гръмнала в близките дни.

Започна се неизбежния пазарлък. Приятеля ми казал, че има само 20лв, питали го как няма като работи в компютърна фирма, накараха го да иска от МЕН??? Той не дойде разбира се, пък и аз нямах, имах 7лв, които бях приготвила за лекарства и те се оказаха грубо недостатъчни щото струваха 40лв. Но забележете наглостта! Да иска от мен. Нямало ли как да намери още. Само не му казаха да ходи да изтегли от някой банкомат.
Явно 20лв не са достатъчни вече. А едно време се задоволяваха с 5-10лв.

Сега, ако аз бях сама в колата, естествено този разговор нямаше да се проведе. Щях да им кажа да пишат акт и толкова. Пък ако искат да се занимават.

Но забележете абсурдността на ситуацията. Първо, глобяват те за нещо, за което реално не си виновен и оправянето, на което е елементарно стига да знаеш, че е развалено. Да не говорим, че не застрашаваш другите участници в движението. Второ, не стига, че взимат напълно незаконно подкуп, а и те изнудват за още. Трето, мен ме беше срам от ситуацията, честно. Защото до това се сведоха полицаите, до обикновени просяци.  Не, грешка, не са обикновени, доста са се усъвършенствали в просенето. Само дето не поискаха да отидем до вкъщи и да вземем пари.

Предполагам че много хора могат да кажат, че като цяло ние не сме прави, защото ние предлагаме нещо незаконно, аз съм напълно съгласна, но все пак, не би ли трябвало да има поне някаква мярка? Подкупите в КАТ вече са почти като актове. Само че мини-актове, които никъде не се отчитат. Все пак имат горе-долу същия ефект, като изключим точките, може би трябва да почнат да взимат подкупи и точки едновременно. Всъщност по-добре да не давам такива идеи, че ще взема да вдъхновя някой.
Абе мисълта ми е-не ги ли е срам. Мен ме е срам за тях. Честно. Да се пазарят така. Едва ли не, да молят за още 10 или 20лв отгоре. Ми това си е унизително. Един особен вид пазарлък. Ти знаеш, че имаш повече, но не искаш да ги дадеш за нещо толкова тъпо, те знаят, че имаш повече и търсят начин да те накарат да ги дадеш против волята си. Остана само да го обискират и да си вземат колкото решат.

Само съжалявам, че не си пуснах телефона и не записах разговора. Може пък тогава да престанат с това изнудване по пътищата. Само се чудят какво намерят, за да ти искат пари. Отвратително. Заради някаква тъпа крушка. Брутално.