Електрификация + ЕС = Демокрация

от LaSombra на 20 септември 2008, 08:52

Категории: Човекът и обществото - България - Коментари - Нещата от живота - Размисли - Ежедневие
Етикети: ес , ссср , пропаганда , империи

 
Само на мен ли ми се струва, или ЕС и НАТО почват да се издигат в същия култ, в който беше СССР? На конференция в СУ по повод 22 септември Първанката заявил, че членството ни в ЕС и НАТО не ограничавали националната ни независимост, а я засилвали по един нов начин. Това не е първото подобно изказване. Май откак има ЕС всички се надпреварват да превъзнасят достойнствата му. Във вестник "Трета възраст", който майка ми купува, постоянно има "забавни случки", в които например дядо накарал внучето си да му изсвири химна на ЕС, баба дава на внучката си 2 лева за да нарисува знамето на ЕС, и т.н. Управляващите въртят думите "европейски съюз" из устите си като онези ментови лукчета, дето ги смучеш, а те все не свършват.

Не ви ли напомня това славното старо време? В училищата за географията и икономиката на СССР се учеше повече отколкото за българските. На децата (а и на възрастните) бе обяснявано как СССР ни пази и се грижи за нас. В часовете по рисуване имаше теми от рода на "дружбата между българските и съветски ученици". Като бях чавдарче (до пионерче не стигнах), ни се натриваха в носа подвизите на смелия Тимур. Казвам "натриваха", защото приличаше на домашното възпитание на малко кутре -- като се изпишка на пода, натриваш му носа в локвичката, плесваш го по леко по дупето с навит на руло вестник, и го слагаш на канала в банята.

Та явно нещата не са се променили, и все още трябва да ни се сочи "челен опит". Все още трябва да ни се набива в главите, че ние като българи сме нищо, а като лакеи и съдомиячи на нечия империя имаме неограничени свободи.