Как се предоговаря ипотечен кредит

от Teri на 16 юни 2016, 23:00

Категории: Нещата от живота - София
Етикети: софия , апартамент , имот , ипотека , нотариус , сделка

 
И за мен дойде времето преди две години да взема ипотечен кредит и все още се чудя дали това решение си заслужава. Взимането на този вид кредит не беше особено трудно, по-трудната част беше да се намери жилище, което да си заслужава да бъде закупено. Не можете да си представите през какви дупки съм минал, представяни от брокерите като уникални апартаменти, докато намеря такъв, който да ме задоволява или поне да ме е задоволявал преди две години.

Е, намерих го, сделката се случи, купувача си получи парите, брокера също. Стиснахме си ръцете и за мен остана нелеката задача да правя ремонт и най-вече да изплащам ипотеката.

Две години бях на доста висок лихвен процент, няма да е пресилено да се каже, че вноските изяждаха сериозен процент от заплатата ми. Първата година даже бях на промоция. Втората година обаче дойде резачката, когато промоцията отмина и отидох на стандартна лихва, което повиши разходите ми с около 100 лв на месец.
Кредитът е "накачулен" от банката с куп ненужни допълнителни услуги с които се намалява допълнително лихвения процент. Сред тях са ежемесечно внасяне на суми по спестовна сметка за дете, изискване да ползваш банката им за погасяване на битови сметки, вноска пенсионен фонд, застраховка, както и любимите на банките "такси за управление на кредита". Последните са на стойност около 100 лв и бяха премахнати с решение на парламента миналата година, но аз още бях вече заварено положение с 2 месеца разлика преди приемането на закона.
Няколко пъти ходих до моята банка с молба за преразглеждане на кредита, те отговаряха, че лихвата ми била чудесна. Затова се въоръжих с търпение и обиколих други банки. Дадох им документите, които имам от моята банка и те ми изготвиха предложения. Всички бяха с по-ниско оскъпяване и съответно месечни вноски, но недостатък беше, че ако тръгнех да местя кредита щях да платя:
1. Оценяване
2. Нова такса разглеждане на документи
3. Нотариални такси

Една банка пък противно на другите ме посъветва нещо абсурдно - можели да ми дадат добра лихва, ако съм бил техен клиент поне 6 месеца. За целта ме посъветваха от текущата банка да тегля един заем в размер на 10 000 лв, който да съм сложил на влог в тяхната. Така щях да плащам за тия пари лихви в банката, които са ми ги отпуснали, което беше нечувана глупост.

Предпочетох да не сменям банката за да избегна таксите. Отидох в моята банка с офертите на другите и им казах, по-скоро блъфирах. Това последното обикновено не е нещо, на което да съм способен, но този път бях вече на края на нервите си и играех Ва банк.
- Вижте сега пичове или ми смъквате лихвата и вноската или си бия шута и отивам при друга банка.
Разцъкаха се калкулатори, почнаха се едни тънки сметки, накрая смъкнаха с 200 лв месечната вноска. Е, впоследствие се оказа, че не са 200, защото от бързане не сметнали правилно възрастта ми и срока на кредита, но в крайна сметка таксите отпаднаха, а ипотеката намаля с около 150 лв. Поискаха да си снимат офертите на другите банки, за да имали оправдание за намалението. Щедро им ги предоставих за снимка.

Можело значи. Само че трябва да си упорит и да не се предаваш. Да събереш оферти и да ги заплашиш, че ще се махнеш от тяхната банка. И всички измислени таксички изчезнаха. Е, ще платя една такса "Преразглеждане", която не е никак малка, около 700 лв, но като другите параметри се запазват, то за 4-5 месеца ще я избия от разликата.
Ако и на вас ви тежи ипотека, особено ако е накачулена с такси за управление на кредит, не чакайте повече. Отделете няколко дни и вървете във вашата банка. Действайте! Успех!