Бизнесът на хилядолетието: Социална мрежа+on-line MALL

от Plamen Boev на 02 декември 2011, 11:33

Категории: За всекиго по нещо - Разни - Интернет - Забавление - Компютри - Ежедневие
Етикети: пари , интернет , бизнес , социална мрежа , холдинг , туристическа агенция

 
Темата, която ще коментираме ежедневно се дискутира чрез световните медии, изнасят се  факти и статистика , интригува не малко хора по света. Но преди да минем по същество, въпроса ми е:
Следите ли възхода на социалните медии и мрежи, на иновативните интернет компании и въобще на интернет индустрията като цяло? Осъзнавате ли тяхното изключително влияние и техния потенциал? И наясно ли сте, че всичко това сложено под общ знаменател се оприличава като най-големият бизнес в света, като най-голямата икономическа индустрия. Ако поне малко сте се информирали в тази посока, а и да не сте го направили, то предстой ни един изключително интересен и обогатяващ нашите представи и знания разговор.
Преди известно време, до мен достигна тази информация. Възползвах се и моят финансов статус определено се вдигна нагоре. За какво става дума? В края на 2009г. в световното пространство се ражда голям международен интернет холдинг. Той включва в състава си социална мрежа, тип Facebook, около която започва да гради своя бизнес модел. Какво можем да кажем за социалната мрежа? Че е първата в света, която предоставя функция – правилен превод на 20 езика и второ пак единствената в света, която изплаща финансови бонуси на активно комуникиращите. Дори ти да не сте такъв човек, ние ще говорим за по-важни неща. Но разяснявайки това, бих искал да ви отворя представите за нейния потенциал на развитие. В този момент тя има 12,5 милиона потребители. 
Ако обаче компанията просто беше пуснала поредната социална мрежа, може би трудно щеше да намери място под слънцето. Но предлагайки на хората по света нещо различно, тя със сигурност ще бъде възприемана по подходящ начин, което ще се отрази на нейната пазарна стойност, а това ще донесе печалба на нейните акционери. Самият аз съм акционер в нея, но за това ще говорим по-късно. Нека да продължим с нейния бизнес модел.
Благодарение на ежедневнонарастващия брои потребители, холдинга договаря в световен мащаб изключителни цени за популярни стоки и услуги на световни брандове, които презентира чрез прилежащия към социалната платформа он-лайн магазин. 
Покупките чрез него носят бонуси, а печалбата на мола е печалба на холдинга, а ние акционерите притежаваме дял от социалната мрежа и дял от мола. Т.е. тук разбираме, че става въпрос за обединение на няколко индустрии в едно – социална медия и мрежа, он-лайн търговия и правене на пари. С казаното до тук не се изчерпват възможностите на тази невероятна компания, а напротив едва сега започват. 
Всеки пътуващ по света може да използва услугите на нашата туристическа агенция за договаряне на своето предвижване, настаняване и други туристически услуги, на цени категорично по-ниски от стандартните, без това да е за сметка на качеството, дори напротив. За нуждите ни от мобилни услуги при нашите задгранични пътувания се грижи безроуминговият оператор, което е една революция в мобилните комуникации. 
Доста интересни са и предложенията на платформата за инвестиционно злато, платформата за кафе и др. 
И ако можем да обобщим с две думи – ежедневието на световния жител, който счита себе си за активен и цивилизован е обезпечено от една интернет базирана платформа.
Собственик на този бизнес модел е международен холдинг с офиси по цял свят. 
Какво е Вашето мнение относно потенциала за развитие на една такава невероятно иновативна компания? 
А как ви се струва възможността да притежавате малък или по-голям дял от този потенциал, така както мен самия? Какво имам предвид? За да се развива компанията, която все още е частна до преминаването на минимум 3г. период от създаването си. Т.е. част от нейното развитие е благодарение на частни многобройни малки инвеститори. Холдинга е поделен на 2 ненапълно равни половини - 51% се държат от мениджмънта на компанията и 49% в нас потребителите и бизнес партньори на самата нея. За какво става дума: Ежедневно в медиите се публикуват данни за пазарната стойност и частните инвеститори, които държат собствеността на най-популярната социална мрежа Facebook. Която започва своето развитие през 2004г., като един дружествен дял се оценя на 0,10$, 7г. по-късно един дружествен дял се оценя на около 34$ или на първите това носи 34 000% доходност. Марк Цукърбърк и неговото обкръжение притежават над 50% от всичко това, но има много знайни и незнайни частни инвеститори, които също имат причина да се усмихват всеки ден. Като например Bono от U2, който държи 1,5% от социалната мрежа, което се оценя на 1млрд.$; Microsoft, който държи 1,6% от социалната мрежа, което се оценя на над 1млрд.$; Голдман Сакс над 440мил.$, което по днешна цена е над 2-3млрд.$; Група руски олигарси, чрез инвестиционен фонд изкупуват 10%, което сега се оценя на над 8млрд. $ и т.н.
Две неща е добре да се знаят тук, че компанията не е публична, т.е. не се предлага на фондовата борса и че не е в Китай, което значи – че няма достъп до 2 млрд. души потенциал. Тя може и да си остава най-популярната социална мрежа, но ние сме пропуснали шанса си да сме част от всичко това. Подобно е развитието и на други социални мрежи, като RenRen, която оперира само в Китай,  Linkedln, Twitter и други като някой от тях дори са достигнали до 115 000% растеж от номиналната стойност на дружествените си дялове. 
Какъв път сме извървели ние от края на 2009г., когато започва своето развитие. Цената на дяловете придобити в този период от първите инвеститори е била на стойност 0,01€. В средата на 2010г. извървават пътя на първите 400% достигайки до 0,04€ или всяко евро става 4€. Година по-късно цената вече е 0,19€, което оформя първите 1800% от възможния потенциал, който ще се разгърне напълно осъществявайки компанията IPO (листване на фондовата борса) през 2013г. Сравнявайки с примерите от преди това, ние виждаме, че от възможни повече от 20 000% ръст до момента сме извървели едва 1600% от този път. Т.е. пред нас се открива една изключителна възможност, а именно да направим пари от този момент до 30 000%. 
Това може да се постигне само по два начина:
1. Да станем бизнес-партньори във холдинга
2. Да станем потребители на социалната мрежа