Пикадили в Сердика Мол е затворен

от Teri на 12 юни 2016, 23:13

Категории: София - Ежедневие
Етикети: кауфланд , мол , била , пикадили , карфур , the mall , хипермаркет , регал

 
Днес отидохме да се разходим и да напазаруваме дребни неща в Сердика Мол и бяхме изумени да видим, че Пикадили е хлопнал кепенците. Бях чел в Капитал, че е затворен Пикадили в София Ринг Мол, вероятно заради това, че не е плащал навреме наема. Също така в Капитал бяха писали, че това ще бъде лош сигнал за доставчиците, които ще спрат да зареждат магазините на веригата. Така навързах 2 и 2 и ми стана ясно, че явно в момента веригата изпитва затруднение. Странното обаче беше, че пред входа на магазина имаше големи табели написани с маркер, на които пишеше, че магазина не работи поради проблем в електрическата инсталация и че това е неопреодолимо препятствие, което не зависи от Пикадили. Извиняват се на клиентите за неудобството.

Дали се опитват да скрият празните щандове? Вероятно това е идеята на този ход. Спомням си, че в началото на кризата с Карфур се случи същото - на някои регали имаше надпис, че има проблем с хладилната техника и затова са затворени. Така постепенно щандовете оредяха, почнаха да се пълнят само с една стока и беше възможно да видиш на щанда с бира само минерална вода, при това наредена рехаво и само една марка.
За Карфур разбирам - гърци, скъсаха отношение с компанията майка и затънаха поради своя навик да не плащат навреме на доставчиците си. Но Пикадили беше хубав магазин. Покрай Карфур доставчиците се притесниха и бяха особено внимателни в доставките, вече изискваха предварително плащане, за да предоставят своите стоки.

На мен на сърце ми беше Карфур и много съжалявам, че се получи този провал. Конкуренцията беше хубаво нещо, а сега остават две вериги - Billa и Кауфланд, които ще намалят малко темпа на конкуренция до нивото на мобилните оператори, които по едно време всички подозирахме в картел, преди да се появи норвежецът Telenor.
Още повече, че Пикадили все още е българска верига и бяха изградили добър имидж - приятни, просторни и чисти магазини. Бяха и красиво подредени с вкус.
Тъжната статистика сега показва, че в моловете няма как да се пазарува. В София Ринг вече няма хипермаркет, Уникредит придоби Карфур в The Mall, в България Мол също е затъналия Карфур, Сердика Център имат "проблем в електрическата инсталация", само люлинският микро Мега Мол има работеща Била, която обаче е мъничка и някои неща отсъстват.

Дали пък и моделът не се промени? От пазаруване в хипермаркети, хората да се ориентираха отново към кварталните бакалии? Аз лично съм склонен да мисля, че и това е една от причините, особено като се опариш няколко пъти от евтини, но пластмасови домати в хипермаркета.
Какво мислите по въпроса вие?