Музикална колекция №1 (Ennio Morricone)

от queen_blunder на 30 декември 2005, 19:14

Категории: Музика
Етикети: кино , ennio morricone , филмова музика

 

Не мога още да се нарадвам, че новата ни платформа позволява да вмъкваме музикални файлове в постингите си. Днес ще се насладя на тази великолепна възможност и ще ви представя една моя музикална колекция, състояща се от произведения на италианския композитор Енио Мориконе.  В заглавието съм написала, че е №1, защото имам намерение да споделя с вас и друга, харесвана от мен, музика.

Преди да продължа нататък само ще припомня, че за да стартирате музикалния плейър, трябва да сте с Интернет Експлорер.

Първо искам да ви представя Енио Мориконе.

Той е италиански композитор  от световна величина, създател предимно на филмова музика, но ако трябва да бъдем изчерпателни – в няколко филма участва и като актьор. Роден е в Рим през 1928 година в семейство на тромпетисти. Десет години по-късно той започва да изучава тромпет, композиция, хорова музика и дирижиране в музикалната консерватория Санта Чечилия.

През 1946 година получава диплома за тромпетист и продължавайки обучението си в консерваторията започва да съчинява музикални произведения, да прави аранжировки на народни песни, да пише музика за радио, телевизия и театър.

В средата на 50-те години на миналия век започва да съчинява и аранжира музика за кино. Тогава той работи с италианския естраден тенор Джани Моранди, а малко по-късно и с канадския певец Пол Анка.

През 1961 година на големия екран излиза комедията "Il Federale", която се счита за първия филм, в чието създаване участва Енио Мориконе. Само за три години – от 61-ва до 64-та година – той написва музиката към 24 филма, с което олицетворява цяла една музикална епоха.

През 1964 години започва сътрудничеството му с кинорежисьора Серджо Леоне и Бернардо Бертолучи. Огромният успех на филмовата трилогия, включваща филмите: „За шепа долари”, „За няколко долара повече” и „Добрият, лошият и злият”, създадена от съученика му Леоне – знаменит режисьор на уестърни - е трамплин за Енио Мориконе. Той става не по-малко известен от изпълнителя на една от главните роли – Клинт Истууд.

Италианският композитор създава авангардно за времето си звуково оформление към тези филми, като включва неизползвани дотогава инструменти: хармоника, камбани, еврейска арфа.

Веднага след това той получава предложения за съвместна работа от световноизвестни режисьори. Години наред твори филмова музика за Джило Понтекорво, Мауро Болонини, Пиер Паоло Пазолини, Майк Никълс, Роман Полански, Браян де Палма, Педро Алмодовар.

Работи съвместно с култови режисьори на трилъри и филми на ужасите като Лучио Фулчи (Lucio Fulci) и  Дарио Ардженто (Dario Argento).

Енио Мориконе създава музиката за над 400 филма. През 1995 година за високи творчески постижения е награден със „Златния лъв” на  венецианския кинофестивал. Няколко пъти е бил номиниран за Оскар - наградата на американската академия за филмово изкуство, но все още не е станал неин носител.

От всички творби на Енио Мориконе, които съм имала удоволствието да чуя, за мен най-силно въздействаща е Chi Mai. Тя е саундтрак към френския филм „Професионалистът” (Le Professionnel) на режисьора Жорж Лотнер. В него Жан-Пол Белмондо изпълнява главната роля на офицер от спецслужбите, изпратен в африканска страна със задачата да убие местния диктатор, но френското правителство междувременно променя отношенията си с диктатора и в крайна сметка жертва своя агент.

 

 

Чуйте музиката към филмовата трилогия на Серджо Леоне. Ключовата роля в трите филма се изпълнява от неотразимия Clint Eastwood.

 A Fistful Of Dollars („За шепа долари”)

 

For A Few Dollars More („За няколко долара повече”)

 

The Good, The Bad And The Ugly („Добрият, лошият и злият”)

 

А това е музиката към касовия спагети-уестърн Once Upon A Time In The Wes („Имало едно време на запад”). В главните роли участват Хенри Фонда, Клаудия Кардинале, Джейсън Робърдс и др.

 

Мелодията на The Man With The Harmonica ("Човекът с хармониката") от същия филм я свързваме с лицето на Чарлс Бронсън. Велико парче!!!

 

Once Upon a Time in America („Имало едно време в Америка”). Серджо Леоне смята, че в този филм "...музиката на Мориконе кара характерите от филма да оживеят". Участват известни актьори като Робърт де Ниро, Джеймс Уудс, Елизабет Макговърн и др.

 

Чуйте страхотния саундтрак към гангстерския трилър The Sicilian Clan („Сицилиански клан”). Режисьор – Анри Верней. Главните роли се изпълняват от Жан Габен, Ален Делон, Лино Вентура.

 

В романтичния италиански филм "Ново кино Парадизо" (1988 г.) на режисьора Джузепе Торнаторе саундтракът е солираща мелодия и всеки от музикалните инструменти разказва своята история. Главните роли се изпълняват от Филип Ноаре, Антонела Атили, Енцо Канавале, Иза Даниели и Никола Ди Ринто.

 

Името на композитора се появява често в класацията "100 години филмова музика според АФИ". В класацията с победителите Енио Мориконе заема 23-то място със саундтрака към The Mission („Мисията”). Режисьор на филма е Роланд Джофе, а в него участват Робърт Де Ниро, Джеръми Айрънс, Лийм Нийсън и др.. Филмът е многократно награждаван заради блестящата си визия.

  

 

Зрелищната кинопродукция The Untouchables (”Недосегаемите). Режисьор - Браян Де Палма. Заради огромния си успех този филм се превръща в звездния миг на Кевин Костнър, който участва наравно с легенди като Шон Конъри и Робърт Де Ниро (в ролята на Ал Капоне).

Това е съвсем малка част от огромното творчество на Енио Мориконе. Надявам се да ви е било приятно да чуете едни от най-прекрасните негови произведения.