КАК БСП ПРИНУДИ ОБЩЕСТВОТО ДА ХВЪРЛИ 14 МЛН. ЛЕВА НА ВЯТЪРА

от kordon на 26 януари 2013, 12:29

Етикети: политика , енергетика , аец , румен овчаров , бсп , белене , герб , инвестиции

 

Референдумът за атомната енергетика (който, да не забравяме, бе замислен от БСП като опит за натрапване на напълно ненужната ни, но нужна за техните интереси АЕЦ „Белене”) е абсолютно безсмислено, а дори и вредно мероприятие. Безмислено е, защото обикновеният човек е напълно невеж, а оттам и некомпетентен по тази изключително сложна материя. С изключение на десетина човека специалисти, сред останалите над 7 милиона българи има твърде малко хора, които в най-добрия случай имат само бегла представа от ядрена физика, придобита от училищните уроци, и следователно съвсем недостатъчна. Като цяло ние не знаем нищо за процеса на разпад на атомното ядро, за критичната маса, за използваните вещества, изотопи и методи; ние не знаем нищо за типовете реактори, разработени и използвани в света; не знаем за способите за охлаждане, антиземетръсните системи, мерките против евентуален въздушен удар срещу ядрената централа и изобщо за нейната безопасност; ние си нямаме никаква представа от икономическите параметри на целия проект – колко ще струва реактора, горивото, инсталациите, турбините, сградите, апаратурата, инфраструктурата към нея и т. н.

Българинът, който не може да се ориентира в магазина и на пазара, където постоянно го мамят с количеството и качеството на стоките, които употребява всеки ден, ще трябва да се произнесе по един толкова комплициран, многослоен и отдалечен от неговото ежедневие въпрос, по който той няма и не може да има компетентно мнение. И причината за некомпетентността му не е негова, защото тази проблематика е в обхвата на познанията и вещината само на малкото тесни специалисти. В България обаче, последните се изказват не според знанията и пълномощията си в областта и не в интерес на обществото, а според партийната си принадлежност и политически пристрастия. Каквато практика, впрочем, се наблюдава и във всички други сфери.

Ето защо този референдум е безсмислен, абсурден и нелогичен. Но освен това той е и вреден, защото за изгодата на тесен кръг хора от БСП и в ущърб на цялото общество ще бъдат прахосани напълно ненужно 14 милиона лева в момент, когато държавата отчаяно се нуждае от всеки лев. Това показва, че не само референдумът е вреден, а и цялата партия БСП е нездравословна и опасна за нашето общество, защото го тласка в посока, която е изгодна само за комунистите, но не и за обикновените граждани. Защото с безпределната си наглост от тази партия ни лъгаха, че стойността на АЕЦ „Белене” ще бъде 3-4 млрд. лева или най-много 5-6 млрд. В същото време те са знаели, че цената й ще бъде над 10 млрд., както разкрива конфиденциалната кореспонденция между НЕК  и германската RWE. Лъгаха българския народ и за това, че сегашното правителство било виновно за отеглянето на RWE от проекта. Както разкриват същите тези доскоро конфиденциални документи, германският инвеститор се отказва още по време на Тройната коалиция, защото на настойчивите му и многократни въпроси откъде българската страна ще намери средства да покрие своя дял от строежа, от страна на НЕК и правителството не последват никакви отговори. Това е достатъчен знак за германците, че кабинетът на г-н Станишев не е в състояние да финансира своята част от АЕЦ, което фактически предопределя тяхното отдръпване. Същите тия некомпетентни и користолюбиви партийни функционери, които не намериха средства за техния проект в една много по-благоприятна икономическа обстановка и за страната, и за света, днес искат настойчиво държавата да се зароби с тежки заеми за осъществяването на нещо, от което очевидно ще имат изгода само и единствено те, техните фирми и кръговете, стоящи зад тях. Упорството и агресивността, с която продължават да ни натрапват това уродливо отроче, е доказателство за изключително силната им заинтересованост, обвързаност и користолюбие, които стоят зад този проект. Но на останалите съвестни български граждани той би донесъл само бремето на непосилни задължения, които те ще трябва да плащат от собствения си джоб, докато комунистите и близките до тях сили и фирми ще приберат печалбите.

Комунистите (без значение от фасадата, зад която са се скрили) винаги поставят своите и на Русия изгоди над обществените интереси, поради което предствляват враг номер 1 на българския народ. По същия начин и иницитивите, инспирирани от тях, трябва винаги да се разглеждат с най-големи резерви, защото зад тяхната популистка риторика и демагогски лозунги обичайно стоят не всенародните ползи, а частни и чужди изгоди.

Аз лично няма да гласувам на този референдум за пръв път откакто имам това право, тъй като се чувствам недостатъчно компетентен, за да притежавам меродавно мнение по този толкова важен, но и достатъчно сложен и объркан въпрос.