Депутатските премии ще ни излязат солено

от BALTAZAR IVANOVICh на 22 декември 2008, 11:32

Етикети: политика , бизнес , парламент

 
Пирински обяви, че парите за депутатските премии няма да струват нищо на бюджета, защото това са икономисани средства от парите отредени на Народното събрание.

Забележете, че парите, които депутатите си разделиха са от спестени харчове за експерти. Тази година Народното събрание изработи и прие редица закони, позовавайки се предимно на експертното мнение на депутатството. Резултатът са спестени пари, които всъщност не са спестени, а ще отидат при тези, които реално са свършили работата на експертите.

Механизмът е прост и много добре работещ.

Депутатите X, Y и Z, в качеството си на експерти подготвят законите. Депутатите от А до Х им се доверяват и ги гласуват, за което получават премия. Всички са доволни.

Пряк резултат от неизползването на експерти е Законът за енергийната ефективност, чиято съдба още не е решена, но както изглежда консенсусът ще надделее над гражданския интерес. До момента този "закон" беше - изработен, доработен, гласуван, приет и обнародван...

Лобитата от енергийния сектор спестиха на депутатите пари за премиите им.

Получава се нещо, като да си уредиш да те направят областен управител за да можеш с едната ръка да даваш пари за обществени разходи, а с другата да ги прибираш, чрез приятелските си фирми. /както се казва, приликата с действително съществуващи лица и събития е случайна/

Законът за енергийната ефективност е така добре направен, че да може да гарантира постоянни приходи в продължение на десетилетия за тези, които го съчиниха.

Съберете 2+2 и сами преценете кой ще плати масрафа.


Публикувано от БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ в Наръчник поДЕМОКРАЦИЯ