Коледно...

от denijane на 15 декември 2008, 10:30

Етикети: коледа , астрономи

 
Днес попаднах на следната статия.

Астрономи са изчислили, че Исус е роден на 17 юни. Така че не бил козирог, ами близнак (в статията е написано, но се съмнявам астрономите да са го казали. по-скоро са им го изтръгнали). Направили са го като са изчислили кога Венера и Юпитер са били достатъчно близо на небето, че да се виждат като 1 обща Витлеемска звезда. Може да прочетете в статията подробности по въпроса.

Как ще ви се отрази това ново познание на Коледата? И на общата религиозност?

На мен разбира се никак няма да ми се отрази, защото така или иначе не мисля, че има човек, който да вярва в тази дата в смисъл различен от религиозния. Твърде удобно съвпадение е с Новата Година. Както и цялата символика твърде много прилича на разни други празници на други религии. Но това не е толкова важно, защото Коледа си има достатъчно добър смисъл независимо от всичко останало. И фактологията няма особено значение.

Освен това, ако трябва да бъдем честни, звездата не е задължително да е точно Юпитер+Венера, въпреки че символично, се получава доста добре. Но несимволично, една Свръхнова или Гама избухване може да свети също толкова качествено (макар, че нещо светещо толкова ярко е малко вероятно да се вижда повече от 1 ден). Така че, има вероятност Коледата да е и на 25 декември. Малка, но я има :)