Предсказване на Бъдещето

от Mansepah Mansepah на 25 февруари 2009, 00:56

Категории: Човекът и природата
Етикети: бъдеще , кабала , ванга

 

Статията за Ванга, предсказала глобалната криза, предизвика огромен интерес в Интернет. В статията е отпечатано интервю с пророчицата, където тя казва, че „хората ще живеят в страдания, докато не се променят към по-добро... Всичко е просто: да не се краде и да не се лъже и тогава животът на всеки човек ще се измени към по-добро и светът ще се промени!”


Тя се е огорчавала, че хората идват при нея за помощ всеки ден почти 60 години: «И всички ме питат само за своето си, за личното. Никой не пита за съдбата на човечеството...»

За край на света Ванга не е говорила, но е казала: «Аз виждам гола, пуста, изгоряла Земя. И по нея вървят тълпи хора като сенки. За да се поправи бъдещето трябва да се промени съзнанието. Това се отнася до цялото човечество».

Обемът на коментарите по статията е няколко пъти по – голям от самата статия. Хората се съгласяват и се възмущават. Аз ги разбирам. Всички са съгласни, че ние губим доверие един към друг, че е по-добре да живеем в добро и в мир, отколкото в страх и ненавист. Но и на всички ни омръзна да ни заплашват със страшно бъдеще.

Удивително, ние сме готови да отидем на края на света към който и да е гадател или до прегракване да спорим за действителността на техния дар, до безкрай да обсъждаме тази тема. Но защо тази тема ни е толкова нужна? Отговорът е прост. Нас всички ни вълнува нашето бъдеще.

Но нито един прорицател не може да ни предкаже бъдещето на 100 %. Изследователите на тази тема спорят относно верността на предсказаното. Някои говорят за 50% сбъдване, други говорят за ловки психологически трикове, а някои за абсолютно сбъдване на предсказаното.

Кабала говори за това, че вярно може да се предскаже само целта на съществуването на човечеството. Тя е неизменна. Целта се състои в това да бъдем в подобие на Природата, където всичко се намира в хармония, където всеки взема само необходимото му за живота. Тази цел е свързана с обединяването на човечеството на основата на любовта и добротата, разкриване на силите на отдаването, на които се държи целия свят. Ние всички ще достигнем до тази цел. Така че, далечното бъдеще е прекрасно.

А близкото бъдеще и пътят към тази цел, за тях има два варианта - или по пътя на доброто или по пътя на кризи, войни, природни и климатични катаклизми. А какво е това настояще? Само един миг, но именно той определя следващия миг, нашето бъдеще. Всяка секунда светът се колебае на границата на везните, в очакване на това, което ние ще положим там.

Ако положим своята любов, топло отношение, разбиране – натежава блюдото на заслугите. А ако добавим лъжа, равнодушие, желание да увеличим собствената изгода без да се съобразяваме с никого – блюдото на везната рязко се накланя надолу и повлича след себе си целият свят.

Това разбира се са красиви символи и образи, но зад тях стоят реални сили на Природата, които се стремят към равновесие, към баланс. Ние получаваме в такава степен в каквато и отдаваме на Природата и хората. Затова нито един прорицател не може да даде точна прогноза за бъдеще, което ние сами изменяме ежеминутно.

Днес ние имаме възможност да вървим по пътя на доброто. В кабала се казва, че Природата, включваща в себе си всички вселенски сили и закони, възприема човечеството като един единен организъм. И всички действия на Природата са насочени само към нашето самоосъзнаване.

Ако се опитваме да бъдем богати и щастливи независимо един от друг, за сметка на другите, то резултатът се проявява незабавно. Кризата е глобален пример. Този пример може да бъде разглеждан като трагедия, а може и като разкритие, като знак за това, че всички ние сме взаимосвързани на материално ниво. Като в семейство. Но за да може семейството наистина да процъфтява е нужно предвижване на следващо ниво – духовно, където се намират корените на понятията добро, любов и поддръжка.

В кабала отдавна съществува методика за разкриване и преход на духовно ниво, по-рано скрита, а сега достъпна за всеки желаещ. Методика за предвижване по пътя на доброто – не как да предсказваме бъдещето, а как сами да правим самото бъдеще – достойно и прекрасно.

Марина Фатеева