Идея за интересуващите се от изкуствен интелект

от LaSombra на 05 септември 2008, 15:37

Категории: Програмиране - Забавление - Компютри - Размисли
Етикети: икономика , игри , политика , война , изкуствен интелект

 
В една книга на Тери Пратчет се спонемава, че идеите обикалят свободно и изведнъж влизат в нечия глава. Проблемът бил, че най-често главата била неподходяща. Бил известен случай, когато идеята за създаване на идеалното общество ударила малко, объркано пате, което се споминало от шока.

Бях позабравил за това си хрумване, но тъй като в блога имаме ентусиаст в областта на изкуствения интелект (ИИ за по-кратко), както и програмисти, реших да я споделя. Може пък да влезе в работа на някого. Това е само идея на човек, който се интересува от програмиране само за обща култура. Някои подробности съм разработил, за други бих могъл да дам предложение. Техническите подробности (като конкретни проблеми, свързани с програмирането) не мога да обсъждам по очевидни причини. Ще се радвам, ако някой намери идеята за полезна да драсне един-два реда за благодарност на lasombra007(at)gmail.com

И така... идеята!

Грубо казано, ИИ е програма, която може да се самообучава. За целта й трябва информация, възможност да я анализира, и най-важното -- възможността да прави грешки в предположенията си. Последното (а то е най-важното) е неизменна част от обучението на всяко живо същество. Представете си човек, който от раждането си е бил държан в безопасна среда, изключваща всякакви потенциални наранявания или заплахи за живота му. Ако на двадесет годишна възраст той бъде пуснат в реалния свят, максималната продължителност на живота му ще бъде до първия светофар. Учим се от грешките, които ние правим, а не от това, което ни преподават в училище. Там ни дават елемента на информация, мозъкът ни я анализира и пробва спорните моменти. Известно ви е, че предупреждението никога не спира едно малко дете от това да оближе котлона, напротив!

Разбира се, това е много опростено обяснение, но смятам, че е горе-долу точно. Нека сега разгледаме за пример ИИ, чиято задача е да планира отбранителната стратегия на дадена страна. Създателите на този ИИ очевидно ще имат информация за състоянието на въоръженията на отделните страни, видовете оръжия, които могат да бъдат използвани (говоря общо: ядрени, биологически, метателни, авиация, прашки, водни пръскала и т.н.). Как да бъде обучен ИИ?

Възможно е да се създаде електронна игра от рода на Counter Strike (всъщност именно сюжета и популярността на тази игра родиха идеята), която да може да се играе единствено през Интернет връзка. Сюжетът ще бъде водене на военна и икономическа политика в настоящите условия в света. Играчите няма да се познават помежду си, или в краен случай играчите от един отбор ще се познават. Това е с цел повишаване на популярността, разбира се. Никой няма да играе игра, в която поне частично не може да избира съиграчите си. Сървърът ще добавя по свое усмотрение ботове, само че никой няма да знае кой е бот и кой не. Сървърът на играта записва всяка поредица от действия и я изпраща на ИИ. Така ИИ ще има достъп до милиарди възможни сценарии на развитие на бойните действия. От най-вероятните, до случаите, в които някой от играчите просто се лигави, преследва свои лични цели за отмъщение и т.н.

Когато на ИИ се зададе въпрос, да речем "да нападнем ли Ирак", ИИ анализира последните събития в света (очевидно ще трябва да го абонират за вестници), след което започва да търси съвпадения в разиграваните ситуации. Дава предположение какво ще се случи при даден избор, както и предложение как да се стигне до желан резултат. Спорните моменти се проверяват чрез ботовете. Все пак, съгласно принципа изведен от Азимов, последното решение трябва да лежи в ръцете на жив човек.