Програмисти срещу шофьори -- извинение и обяснение

от LaSombra на 14 ноември 2008, 10:43

Категории: За BgLOG.net
Етикети: програмисти , диплома , шофьори , умения

 
Понеже ми бяха направени много забележки за острите изрази по адрес на програмистите (не на администраторите, забележете!), смятам, че са нужни няколко обяснения.

Първо, уважавам БГЛог не заради невероятните качества и безпогрешното действие на платформата WordFrame. Уважавам го заради администраторите му, които не си позволяват личните им пристрастия да проличат чрез изтриване на коментари и модериране на постове. Всъщност затова се прехвърлих тук от предния си блог -- защото тук един пост стои на главна докато не бъде изместен. Няма намеса от страна на човек. Ако е дискутиран или харесван -- остава още.

Критиките ми бяха насочени към програмистите, които поддържат платформата. За несведущите -- между администратор и програмист има огромна разлика. Даже има един виц за системните администратори и програмистите, дето пътували във влак. Намерете го, ако не ви мързи.

Защо непрекъснато повтарям че съм шофьор? Ами много просто. Написах в един коментар към "За какво да протестират учителите" на мен колко документи ми искат. Постоянно ме проверяват. Ама аз съм прост шофьор. Всеки трябва да ме обижда и плюе. Докато програмистите могат да важничат и да използват неразбираеми изрази от рода на "проблем със CGI скрипта при ICMP флуд", и да гледат с презрение на всеки, който не ги разбере. Ама ако който и да е шофьор не си свърши работата умират хора, докато много малко са програмистите, от които зависи нечий живот.

Презрението ми към хора дето имат диплома (но не и умения) идва от това, че и аз щях да изкарам диплома. Бях специалност "Мултимедия и графичен дизайн" в НБУ, и се справях добре. Но като видях как се изкарват дипломите, не видях смисъл да работя на половин ден за нищо пари във "Фантастико", за да я изкарам тая диплома. Бездруго не се виждам как ще седна да работя на компютъра по цял ден. И цялата работа се започна от Стратовариус, който ми тикаше дипломата си под носа (накрая се оказа, че не я изкарал още), и се оказа, че дрънка глупости. Ама е студент, нали? Самочувствие та майката си... обича.

При програмистите е същото както при учителите и шофьорите. Ако си работиш професията с желание, няма да ти правят забележка. Ако си роден учител, няма да чакаш родителя да ти каже, че детето му има проблем с теб. Ако си роден шофьор, няма да дадеш причина другите шофьори да те псуват. Ако си роден програмист, няма да чакаш потребителят да ти каже, че има проблем. Това е ако си роден за професията си, а не ако имаш диплома (или свидетелство за правоуправление). Аз като усетих, че не съм роден за графичен дизайнер (а там учехме и приложна математика, което си е чисто програмиране), се отказах. Не че не го мога. Не съм роден за такъв!

Понеже ми бе поискано извинение, давам го.

Официално се извинявам на програмистите, поддържащи платформата за използваните от мен изрази и думи по техен адрес.
Не се извинявам за изказаните мнеиия, и ни най-малко не съжалявам за тях. Признавам, че употребените от мен изразни средства не бяха подходящи за човек, гордеещ се с езиковата си култура, но мнението си поддържам