Хапвате ли бананчета?

от alexi_damianov на 19 август 2007, 16:37

Категории: България - Коментари - Хапка и пийка - Нещата от живота - Невчесани мисли - Политика - Размисли - Ежедневие
Етикети: бюрокрация , америка , ес , насилие , човешки права , стачка , банани , корпорации , права на човека , профсъюз , цени

 

Хапвате, хапвате. И аз хапвам. Вкусни са. А да забелязахте как сериозно поскъпнаха след настъпването на евроНовата еврогодина? Неприятно – да.

А знаете ли защо? И аз не знаех до неотдавна. Причината е, че част от търговската политика на ЕС е да облага с високо мито внасяните от Латинска Америка банани. А в България всички банани май идват оттам. Та поради това се изцедиха от потребителското ни джобче допълнителните 40 до 60 стотинки на кило.

Далаверата е опасна: Чичко Евробюрократ подкрепя банановите плантации в бившите си и настоящи колонии като налага по главата латиноамериканската конкуренция с голямото вносно мито. Същевременно дава субсидии на малките тъжни негърчета, дето гледат банани по задморските департаменти и така ги прави малки щастливи негърчета. А същевременно, злите концерни като „Чикита бананас”, които в свободното си време убиват профсъюзни лидери и изсичат тропически гори, ги облагаме с вносно мито, за да им е зле. От една страна ЕС подкрепя честните земеделски производители, а от друга се бори за социална справедливост, като глобява лошите чичковци.

Ама по-опасната далавера е, че колкото и ЕС да им дава субсидии, малките щастливи негърчета не могат да дадат повече от 15-16% от бананите на европейския пазар и Чичко Евробюрократ пак си внася от Еквадор, от Коста Рика, от Гватемала и отвсякъде другаде, където те пречукват, ако искаш по-голяма заплата, където на 9 години ходиш на плантацията, а не на училище и където към работата получаваш безплатно дишане на отровни препарати.

И не само това, в на практика неконкурентния пазар на банани вносното мито отдавна се изцежда от джоба на ЕС-потребителя(както видяхме – и на българския), а не от припотения свински врат на алчния латиноамерикански робовладелец.

И така, Чичко Евробюрократ хем се прави на социално отговорен, хем не е, хем събира жълтички за бюджета, хем потребителят плаща повече. Ама ти си бил голям тарикат, бе, Чичко Евробюрократ!

Като искаш да си социално отговорен, внасяй от другаде, бе, Евробюрократ-Тарикат! Внасяй от там, дето работниците са свободни, и най-вече: навършили 18 години! Внасяй, пък свали малко проклетото мито, дай шанс на свободната конкуренция! Евробюрократът не чува.

А в това време всеки ден окървавени, изкривени, смачкани от работа детски ръце се протягат към узрелите златни банани. Всеки ден крехки детски гърди вдишват дълбоко фунгицидите, които самолети на компанията пръскат с тонове от небето. Оскъдна храна, мизерен живот в първобитни колиби, мръсотия и бедност. Всеки ден честни мъже и жени са обричани на позорно уволнение и бавна гладна смърт, само задето са дръзнали да изрекат прокълнатата дума „профсъюз”. Ако, разбира се, не излезе по-евтино да ги убият.

„Чикита”, „Фаворита”, „Бонита” – все инфантилно приветливи имена, зад които се крие по един малък латиноСатана, ежедневно принасящ в жертва на златния банан безброй човешки животи.

Ужасяваща несправедливост, кошмарни престъпления, липса на всякакъв морал и човечност, разплакани детски очи, окървавени човешки трупове само в името на дрънкащите в касата парички. Хапвате ли бананчета? Вкусно ли е?

Но как да спра това аз, как да го спрете вие, ние, дребните, нищожни капчици в огромното потребителско море?! С какво нашата малка човешка силица може да разклати дори за миг мракобесния трон на корпорациите-поробителки?

Честно казано – не знам. Но вече ям ябълки.
_________________________________________________
Бележка под линийка:Моля да ми простите поостарялата давност на тези думи, но прекалено късно открих красотата и свободата на блога.