Волга и българите

от bogoizbrania на 28 март 2009, 11:22

Етикети: peter the great , history

 

За произхода на името волжка българия.


Това няма да е дълъг сложен постинг, много заблуди е имало в миналото и за съжаление ще има, но поне bogoizbrania трябва да постне истината.

Името Болгар е вариация на древната дума за голямата река Волга или произнасяна от някой тамошни племена като Болга или като орка Болг :-), за когото писах наскоро. Ето от къде идва и понятието известно днес като "Волжска българия", става на въпрос за племена живели в региона на реката и образували някакви съюзи и прочее. Много е писано по въпроса естествено след Петър Велики, щото преди това руснаците както е известно са били масово неграмотни и дори не са имали училища. Ползвали арабски букви или направо са намирали някой по образован да пише на гръцки. Името България стига до нас именно по този начин, сродници на племената в поволжието са кръстосвали днешните степи на Украйна, Румъния и дори на юг от Дунав. Така по време на така наречения "Прутски поход", който за малко да доведе до разгром и на руската армия и пленяване на самия новоизбран император, започнали дълги преговори и широкомащабна пропагандна кампания организирана и платена естествено от царя. Тогава из европейски и дори американски медии се появяват пропагандните съобщения за големите подкрепления за Русия от страна на народите на Болгари, тоест на тези племена от поволжието които имали поселения дори и до нашите земи. Тези съобщения не били съвсем измислени, по време на Прутския поход руски и съюзни отряди от региона на поволжието, тоест "Болгари" започват настъпление в регионите на източното крайбрежие на Черно море, които са окупирани от турци или техни съюзници от местните племена. На източния фронт нещата се развиват доста по успешно за Русия, превзети са градове а съюзниците на Османската империя се предават пред успехите на руската армия и дори обмислят сепаратиски преговори, за които нямата право, но в отдалечените региони самите намерения за това са довели до рязко отслабване на османското влияние в целия ареал на север от кавказките планини чак до Крим.

Макар и Русия да се признава за победен и турците запазват територията си, влиянието им в региона е силно подкопано и при следващите военни интервенции Османските войски се отдръпват почти до границите на Австроунгарските земи, от където очакват подкрепа каквато не намират по на изток.

Така на волжските племена е оказана почест за помощта им във войната, а западните кореспонденти по погрешка приписват името Волга като Болга. От там вече се и ражда идеята за българи на юг от Дунав. Това откритие е и поредното доказателство за започването на българската народност от времето на Петър Велики чрез смесване на славяни и волжски племена. В последствие историята е митологизирана успоредно с мита за Византия и империята на франките.

Ето и линк за всичко което е било приписано като „Болград“

http://www.chuvashculture.org/?q=ru/node/131


Peter the great, history