Как да преборим болките в кръста?

от George Angelov на 14 август 2019, 11:11

Категории: Уроци, съвети, препоръки - Интересни линкове - Ежедневие
Етикети: болка в кръста , болки в кръста , лумбаго

 




Знаехте ли, че 4 от 5 човека по света са изпитали или ще изпитат болка в кръста (така нареченото лумбаго) в даден момент от живота си? За тях болката в кръста ше отмине след известен период от време, но за други ще се превърне в хроничен проблем, който им пречи да водят нормален начин на живот.

Когато болката в кръста се появи (поради травма, преторварване, неправилна стойка, хирургична намеса и т.н.), тя може да бъде лека, умерена, подостра или остра, в зависимост от причината за нейното активиране. 
Ако не се предприемат навременни мерки, болката може да се изостри и да хронифицира.

Когато остава нелекувана, болката в кръста може да прерасне в остра и пареща, засягаща нерва и трудно повлияваща се от терапия или медикаменти. Изострянето й може да бъде причинено и от най-малкото движение, като например ставане от стол, кашляне и други дейности от ежедневието. Лумбална област става скована и уязвима, а това допълнително ни кара да ограничаваме движенията си. 

 

За съжаление, малко от хората, изпитващи болки в кръста, знаят, че с помощта на лумбална ортеза (колан за кръст или лумбостат) могат да осигурят облекчение появата на болка в кръста. Коланите за кръст са доказано ефективни и, за щастие, достъпни за българина.

 

Как да облекчим болката?

Най-често сррещаните методи за облекчаване на болката в лумбалния дял включват:

 

  • Почивка на легло (болнични легла за обездвижени пациенти)
  • Физиотерапия и упражнения;
  • Медикаментозно лечение;
  • Употреба на ортези за кръст;
  • Хирургия (при тежки случаи).

 

Един от най-популярните подходи е използването на ортези за кръст, носещи се в долната част на гърба. Те осигуряват ефективен и практичен вариант за лечение.

 

Повечето ортопедични колани са в универсален размер и пасват на всеки човек. Могат да поставят на горната част на гърба, раменете или да се фокусират единствено върху засегнатата от болка област. 

 

Лумбалните и абдоминални колани се поставят около поясно-кръстцовата секция. Повечето модели имат ортопедично оформени ленти или шини, задържащи колана в долната част на гърба, за да осигурят нужната поддръжка. Някои модели имат и закрепващи ремъци, които стабилизират и раменете на пациента. Цените им варират от 26 лв до 200 лв и могат да се намерят в специализирани магазини за помощни средства за деца и възрастни, какъвто е Adapt.bg.

 

Ако страдате от лека или умерена болка в кръста, все пак имате опции за справяне с нея. Лумбалните ортезите за кръст помагат да извършвате ежедневните ви дейности, когато се появи нежеланата болка. С тях също така можете да предотвратите бъдещо изостряне на болката.

  

Ако сте разговаряли с Вашия лекар и са ви разрешили да използвате ортеза за кръст, то Вие разполагате с огромен избор от изключително достъпни ортези за кръст, които можете да откриете на страницата на Adapt BG в раздела "Ортези".


Почивка на легло (вижте категория болнични легла, ако ви е нужно легло за възрастен пациент)
Почивка на легло (вижте категория болнични легла, ако ви е нужно легло за възрастен пациент)
Почивка на легло (вижте категория болнични легла, ако ви е нужно легло за възрастен пациент)