Кампания - Незабравими филми

от Teri на 22 август 2007, 20:41

Категории: Култура и изкуство - Филми
Етикети: филми , препоръки , стойностни филми

 
Тези дни се замислих, кой ли филм да гледам. Рових се (знайно къде) и ми беше много трудно да си харесам нещо. Филмите, които бяха препоръчани в общност "Филми" ги изгледах и останах много доволен. Всички бяха представени с по няколко изречения, което ми помогна да се ориентирам, а като се има предвид хората, които ги препоръчват, още повече бях сигурен, че ще ми допаднат.
Затова реших да взема да направя една публикация в която всеки да предложи филмите, които би препоръчал да бъдат гледани. Нека за всеки филм има поне по 1-2 изречения, които да го описват. Аз ще започна с моята селекция от филми.

Форест Гъмп - Това е филм, който бих гледал отново и отново. Разказва се за живота на един човек, който всички смятат за глупав, но той не се впечатлява от това. Прави нещата така, както ги чувства и постига толкова неща, колкото много други не са успели. Играе моят любим актьор Том Ханкс.

Терминалът - Отново филм с Том Ханкс. Тук ще го видим в ролята на човек, пътуващ от малка държавица наречена Саркозия в САЩ. На летището не го допускат до американска земя и той е принуден да живее на терминала, докато се разреши проблема в държавата му (гражданска война). По време на престоя си той научава английски, намира много приятели, помага на много хора, става любимец на всички. Чудесен филм!

V като Вендета - Антиутопия. Англия 20 години след днешното време. Страна, попаднала под власт на тоталитарен строй и един човек с маска, който иска да разтури тази власт и да върне страната отново към нормален живот. Красив филм! Може би защото си падам по антиутопии.

Наистина любов - Мисля, че много от вас са го гледали, но все пак ще спомена, че става въпрос за няколко човешки съдби, които се преплитат по пътя към любовта. Романтична комедия, която ще стопли сърцата на много от вас.

В какво се превръщат мечтите - Колко силна може да бъде една любов? Дали след смъртта тя престава да съществува? Филм, в който всички герои умират още в началото, но се срещат в Рая и започват търсенето на един човек, който се намира в Ада. Той трябва да бъде изведен от Ада. Една непосилна задача, но не и за истинската любов.

Танцьорка в мрака - Ако знаеш, че ослепяваш и че детето ти ще ослепее също, трябва ли да го родиш? Трябва ли да спреш да мечтаеш, да танцуваш, да вярваш в живота? Не. Дори и това решение да ти коства целия живот. Един незабравим филм с Bjork в главната роля.

Гордост и предрасъдъци - Филм за една любов между момиче, чието семейство е застрашено от фалит и един супербогаташ, който се държи надменно. Дали гордостта и предрасъдъците са нещо, което трябва да бъде основно в отношенията между хората? Едва ли. И филмът го доказва.

Загубени в превода - Странен филм. За едно младо момиче и един възрастен господин, които се срещат на още по-странно място - Япония. И двамата са самотни. Комуникацията с другите хора е почти невъзможна, а между тях тя върви принудено. Но въпреки това, нещо пламва между тях. В този невъзможен свят, в който се намират, те усещат близостта на своите души, но не смеят да си го признаят...може би?

Блясъкът на чистият ум (Eternal sunshine of the spotless mind) - Дълго време отказвах да повярвам, че Джим Кери може да прави и сериозни роли. Но когато най-накрая реших да гледам този филм, останах поразен. Филмът е невероятен лабиринт, който не може да се опише с думи. Но точно като в лабиринт, щом веднъж попаднете вътре става задължително да намерите правилния път. В този странен и объркан филм, центърът на историята е човешката нужда от любов и непреодолимото влечение към нея. Този емоционален център задържа историята да не се разпада и интереса на публиката да не се отклонява.

Писмо до Америка - Български филм и то един от най-сполучливите. Млад мъж отива в Америка и почва да търси щастието си там. Изпраща видеоклипове на своя най-добър приятел в София. Един ден го блъска кола и изпада в кома. Неговият най-добър приятел се опитва да отиде при него, но посолството не го пуска. Затова се впуска в приключението да намери една отдавна забравена българска песен, която има свойството да събуди мъртвите. Гледайте го непременно!

Аризонска мечта - Филм, който ме остави без дъх. Завинаги оставя отпечатък в съзнанието. В главната роля играе Джони Деп, а една от най-запомнящите се актриси в него е Лили Тейлър. Филм за една любов, колкото странна, толкова и невъзможна. Филм за мечтите, за това дали има граници за тях... Коментарът е излишен.

Фантомът на операта - Геният Андрю Лойд Уебър се е развихрил отново за да ни поднесе шедьовъра - Фантомът на операта. Един филм, изпълнен с красота, чувства, вокали... Без съмнение ще останете разтърсени след досега с този филм!

Сибирският бръснар - Никита Михалков. Режисьорът с главно Р, поне според мен. Един млад кадет се влюбва в момиче, което среща във влака. Сюжетът на филмът се върти около тяхната любов в трудните времена, които преживява руската държава в началото на 19 век. Запасете се с кърпички.

Зеленият път - Филм на Стивън Кинг. Не отричайте Кинг, той е гений, поне според мен. Филмът разказва за едно затворническо отделение, в което смъртниците очакват своята екзекуция. Сред тях обаче има един симпатичен и едър негър, надарен със свръхестествени способности да лекува и помага на хората. Той е осъден погрешка и успява да спечели любовта на всички, дори и на смъртниците в килиите. Невероятен филм!

Изкуплението Шоушенк - Още един филм на Стивън Кинг. За това как един човек е осъден невинен да лежи в затвора, но той не се предава и успява да създаде свой свят в него и един ден да излезе на свобода. Трябва да се гледа непременно! Горещо го препоръчвам!

Невероятната съдба на Амели Пулен - Филм за една мечтателка, момиче, което е живяло винаги в самота и мечтае за любов. Но не смее да я потърси, затова трябва да мине през купища препятствия, за да се отпусне за нея. Влюбва се в човек, също толкова странен, колкото е и тя. Младеж, който събира изхвърлени от собствениците им снимки от фотомашините из Париж. Тя намира един от неговите албуми и започва да се чуди защо ги събира. Междувременно, Амели решава да помага на хората около себе си и да отмъщава на лошите. Невероятен филм за невероятната съдба на Амели Пулен. Аз лично донякъде се припознавам в героите.

Аз съм дотук :) Ако се сетя още нещо ще допълня :) Вие сте на ред. Препоръчайте стойностен филм, такъв, който да остава в съзнанието и след гледането му да сте се почувствали малко по-мъдри.