Концертът на QUEEN + Adam Lambert в София

от Janichka на 24 юни 2016, 12:06

Категории: София - Музика - Култура и изкуство - Забавление - Любов - Купон

 

23 юни 2016 г. – отдавна чакана дата – концертът на рок легендите QUEEN. Представях си как след него ще говоря само суперлативи. Така и ще направя!

Пристигнахме на стадион „Георги Аспарухов“ около 21 ч., за да пропуснем подгряващите групи. Според предварителна информация се очакваше QUEEN да излязат на сцената в 21:15 ч. и точно в уречения час, групата се появи! На други концерти обикновено феновете чакат най-малко половин час, а и повече. За мен това беше знак на професионализъм.

Както личи от горните редове, съм голям почитател на музиката на QUEEN. Смятам Фреди Меркюри за гений на музиката. Уви, той отдавна не е сред нас, но е оставил голямо богатство от музика и уникални текстове. Никой не може да го замести, както каза и самият Adam Lambert, но момчето (оказва се, че той е само на 33 г.) показа страхотно сценично присъствие, огромни гласови възможности и шоу, много шоу! Не знам с каква сексуална ориентация е, на моменти държанието му ми идваше в повече, но няма да споря – той може да пее, и то много добре!

Отдавна не ми се беше случвало да плача и да се смея едновременно. В няколко песни Queen редуваха вокалите на Adam Lambert с тези на Фреди Меркюри на екрана. Беше емоционално за всички. До мен имаше хора, които знаеха всяка дума от текстовете и пееха с пълно гърло.

В един момент Браян Мей се издигна на платформа сам на сцената и изсвири едно невероятно соло. В него разпознахме… „Хубава си моя горо“. Беше толкова красиво и толкова мило - музикантът беше разучил българска песен и ни я представи с едно много различно звучене. Освен този жест китаристът се появи и с тениска с надпис „SOFIA“, направи си селфи с публиката и българското знаме, каза 2 изречения на български. Знам, не е първият, който го е правил, но беше прекрасно…

Дни преди концерта четох, че групата обещава много изненади. Така и беше! Чухме уникални сола на барабаните от Роджър Тейлър и едно младо момче, което се оказа неговият син Руфъс. Прекрасното изживяване беше допълнено от страхотните ефекти, песен в чест на Дейвид Бауи и огромни количества истинска музика. Дори не знам как група с толкова години история зад гърба си, успя да вмести най-стойностното от творчеството си само в 2 ч. и 15 мин. Щастлива съм, че споделих това изживяване с моята половинка. В началото и той беше резервиран, но после го видях как скача и пее заедно с мен…