avatar

КОГАТО ЦИГАНИТЕ СА ИМАЛИ КУЛТУРА,БЪЛГАРИТЕ СА СПЕЛИ В ПЕЩЕРИ

Интервю с Димитър Атанасов - писател историк с цигански произход. На 56 г. той се радва на куп внуци, един от които с френска жилка. Ромът, родом от Варна, е завършил средно образование. В момента работи към община Варна, а пряката му дейност е репатриране на стари коли. По негово мнение не е завършил висше образование, защото навремето е останал принципен и не се е подмазвал достатъчно на другаря Живков (?!), за когото иначе твърди, че също е с цигански произход. Атанасов е автор на книгата „Светът на циганите“, която представлява сборник от статии. В тях са отразени проблемите, историята, езикът, нравите и обичаите на ромите. 

Верую: Простотията няма почивен ден, няма и етнос 
Проблем:Не ние сме проблем на българите, а това, че създавате проблем от нас 
Помощите:Спирането на помощите е добро решение. Няма оня само като добитък да чака на пълна ясла, я 
- Г-н Атанасов, кое Ви подтикна към писателското поприще? 
- Навремето захапах темата за циганите по време на една среща, посветена на тях. Там срещнах историчката Вера Мутафчиева, която наговори куп глупости за ромите. Затова си казах, че аз като циганин трябва да почна да пиша за нашето племе. Същия съвет ми даде навремето и съветникът на Жельо Желев, който направо ми каза да сядам да пиша нещата такива, каквито ги виждам. А аз смятам, че всички народи са простаци. Няма народ от светци. Единствено евреите претендират да са божествен народ, но те са пълни тъпанари. Ако погледнем реално какво става с българската нация в момента, излиза, че сме простак до простака, мила моя майно ле. Четеш вестника и се хващаш за главата – някой обрал банка, друг пребил пенсионер, циганка изоставила децата си и т.н. Живеем в някакъв измислен свят. Всеки се стреми към златната среда – така с едната ръка държиш дявола, а с другата си хванал бог за шлифера. Ние, хората, сме много интересни животни. Затова казвам, че всички сме хамави. 

- Защо българите знаят толкова малко за културата на циганите, след като делим една земя, откакто се помним? 
Първо, ние, циганите, се държим много странно, трудно хващаме вяра на другите. Българинът пък още от самото си рождение ни е сложил на последната редица. Помислите си как бабите от време оно плашат малките деца, че ако не слушат, ще ги вземе циганинът с торбата. Това е цялата работа. Но академиците, които пишат за нас, изпадат в умопомрачение. Как може някой да казва, че ние нямаме език и култура? Той трябва да е бил на 300 грама мастика. Да сте чували за блеещи или лаещи цигани? Че ние произлизаме от Индия. Българите са спели в пещерите и са се катерили по дърветата, когато ние сме имали култура. 

- Съществува ли наистина ромски проблем, или той е измислен от българите? 
- Има, ама българите правят от нас проблем. Ние нямаме проблем като народ. 

- А от гледна точка на циганите българите проблем ли са за вас? 
- Не. Ние гледаме на българите с пренебрежение, защото сме по-великодушни. Това се отнася не само за българите, а за циганите в цял свят. 

- Т.е. смятате се за по-... 
- Не, не. Просто игнорираме останалите народи. Дори в другите страни до такава степен ги игнорират, че чужд в циганската махала изобщо не се допуска. 

- По този начин те не се ли дистанцират сами? 
- Не. Аз как да ви допусна до моята махала, след като вие не искате да ме разберете. Вие имате негативно отношение към мен, не ми вярвате, не ме уважавате. За българина циганинът е крадлив, лъжлив и въшлив. Но вие не можете да разберете едно: че всичко тези думи, които се отнасят за нас, се отнасят и за вас. Не е трагедия, че ние ромите сме проблем. Трагедията е, че българинът сам на себе си прави проблем с неумението да си управлява държавата. И затова ние сме проблем, защото живеем в проблемна страна. И вие сте проблем на държавата с детето, което не успявате да настаните в детската градина, и с парното, което взима главата от кръста. Трагедията е при вас, не при нас. 

- Книгата „Светът на циганите“ за кого е предназначена? 
- За българите да ни опознаят. А циганинът изобщо не може да я прочете. 

- А не искат ли да са по-образовани и да могат да я прочетат? 
- Абе, искат, ама аз ще ви питам: съгласна ли сте с това, което става в училище? Не! Тогава след като дори в училище почнаха да се събличат голи и да вършат дивотии, да се стрелят, ние защо да искаме да си пращаме децата там. И не е вярно, че ние сме проблемът, защото нашите деца не са там, а училището стана страшно. Ето ви един парадокс. Защо българите правят тъпотии – нали са по-висши от нас? Затова казвам, че простотията няма почивен ден, тя няма етнос. 

- Искат ли ромите да променят начина си на живот? 
- Как да не искат. Кой иска да живее цял живот в коптор като таралеж в храстите. Въпросът е как да стане. 

- А Вие как го виждате? 
-Никак. Защото когато аз искам да си променя битието, а вие имате изградено негативно мнение за мен, ще ме допуснете ли до себе си, ще ми дадете ли шанс? Този страх, който води до простотия, ни спира. 

- Защо ни е страх от циганите? 
- Защото не ни познавате и не искате да научите за нас. Проблемът е ваш, защото ние сме част от държавата в едно с българите. 

- От 1 януари социалната политика каза баста на помощите. При вас тотално се живее от тези пари. Какво си говорят хората в махалите за това решение? 
- Държавата ще икономиса няколко милиона лева, които обаче са само капка в морето. Това няма да ви реши проблемите. 

- Т.е. не сте съгласен с тази мярка? 
- Не бе, аз съм съгласен. Това е добро решение, защото така се вкарва някаква дисциплина. Няма оня само като добитък да чака на пълна ясла. Съгласен съм. Но какво следва от това? Нека никой не взима социални помощи, но питам по кой член от Конституцията държавата гарантира правото на труд? Ние живеем в постоянна обструкция на собствения си закон. Каква държава сме! 

- Какво мислите за живота в гетото? 
- Гетото е грешка. Не можеш да ме хвърлиш зад някоя ограда и всички да забравят за мен. От това нищо добро не може да произлезе. 

- В книгата си обаче често критикувате постъпките на своя народ? 
- В нея хапя много лошо циганите. Но не мога да си изкривя душата за някои неща. Какво мога да кажа за тъпата мангалка, която ражда деца и после ги убива? Критикувам ги и за нежеланието им да учат, за особеното им влечение да крадат и лъжат, или т.нар. дълги магнитни пръсти. За това, че копират лошите черти на българите. Но лошотията не е етническа характеристика. Тя е човешка и се отнася за всекиго.
31.01.2008     Юлия Георгиева 
Статията е от електронната версия на вестник "Народно дело". Поводът да бъде препечатано това интервю е желанието ни да запознаем аудиторията с начина на разсъждение на хората от циганския етнос,както и да покажем как ромите виждат своята роля в обществото и какво е мнението им за българите.