avatar

10 трика за добро настроение

Настроението е като огледало на нашето тяло. Ако сме пълни с енергия, положителните емоции са по-силни, а най-лошото настроение е равно на умора плюс стрес. То обаче също може да бъде победено, ако се спазват съветите на добрите познавачи, като се почне с усмивката...


Според Робърт Пейер, доцент по психология в Калифорнийския държавен университет, не е трудно да се подобри настроението. Защото колебанията (флуктуациите) в нашето себеуважение и настроение са тясно свързани с вътрешни биологични фактори. Те следват ритмично колебанията в температурата на тялото и цикъла сън-бдение.


Според Тейер настроението може да се резюмира в четири нива на енергия:
1. Напрегната умора. Това е най-лошото настроение, равно на умора плюс стрес.
2. Спокойна умора, т.е. умора без стрес, например вечер преди лягане.
3. Напрегната енергия, когато се превръщаме в работна машина с повишен стрес, но недостатъчно ефективна.
4. Спокойна енергия, когато тя не е свързана с напрежение и е оптимално продуктивна, а вниманието ни е фокусирано.

Почти всички хора, когато усещат напрегната умора, неправилно и дори погрешно посягат към храната, най-вече пържени картофи, сладкиши и шоколад. Много по-ефективно и полезно е да се прибегне до физически упражнения. Те могат да променят настроението и дори превантивно да го избегнат.

1. Движете се!
Достатъчни са дори само 10 минути разходка с бързи стъпки сред зеленина. Това помага много повече от парче шоколад. Чрез движението вътрешната енергия се повишава и трае 1-2 часа, докато консумацията на шоколад води до по-високо напрежение след един час.

2. Следвайте природата
Дневният ни ред трябва да бъде в синхрон с биологичния часовник. Сутрин, веднага след събуждането, нашата енергия е ниска, дори когато сънят е бил възстановителен. След това тя има един пик между 11 и 13 часа. После пак спад, между 15 и 17 часа, и ново покачване между 18 и 19 часа. Следва най-ниската точка, около 22 часа. Когато вътрешната енергия намалява, може да се появи безпокойствие и напрежение. Тогава проблемите ни се виждат по-трудни, а светът - сив. Добре е да познаваме собствения си ритъм, за да прехвърляме най-трудните задачи на повишената енергия, а при спадането й да се движим.

3. Наблюдавайте се
Самонаблюдението е важен фактор. Трябва сами да установим ролята на храната, напитките, кафето, колата: сутрин, на обяд и вечер. Всеки има свой отговор, а те са важни за контрол на настроението.

4. Слушайте музика!
Нека не забравяме, че музиката е една от най-висшите духовни прояви. След движението тя е най-ефикасна. За съжаление обаче я подценяваме или пренебрегваме. А музиката притежава способността да повишава енергията и тонуса на настроението. Нейното естество не е толкова важно: може да бъде опера, джаз, весела ария или рок. Важното е да ни допада. Музиката увеличава производството на норадреналин в мозъка и затова е "балсам" за душата и ума, а Волфганг Моцарт е един от най-разведряващите композитори. Неслучайно е бил наричан "слънчев човек". Когато слушаме весела музика, сякаш гледаме през розови очила, а когато тя е тъжна, светът е мрачен и сив.

5. Спете
Дрямката може да бъде много полезна и ефективна. Малцина обаче я ползват правилно. Тя не бива да трае повече от 10 до 30 минути. Иначе състоянието се влошава и може дори да пречи на нощния сън.

6. Излизайте с приятели
Търсете приятна компания. Проучванията показват, а и ние го знаем от опит, че размяната на "четири приказки" с добър приятел е винаги много полезна за доброто настроение.

7. Медитирайте!
Ричард Дейвидсън от функционалната лаборатория в Уисконсин е проучил с магнитен резонанс мозъка на 200 души. Той демонстрирал, че медитацията активизира определена челна зона в лявата мозъчна хемисфера. Възбудата й дава чувство на щастие, ентусиазъм, радост и енергия. Заедно с това се намалява и безпокойството. Типът медитация не е толкова важен. Той може да бъде религиозна молитва, будизъм или йога. Резултатът е еднакъв.
Лошото настроение, напрежението, безпокойството активират друга колатерална мозъчна зона в дясната хемисфера. Това правят семейните и несемейните раздори, разводът, уволнението, смяната на работа и т.н. Примери за това са тежките разправии, докато поднасянето на цветя винаги подобрява настроението както на този, който ги получава, така и на този, който ги дава.

8. Усмихвайте се!
Не само с устата, а и с очите. "Изразът на лицето - казва Пауъл Екман - може да влияе на настроението. Когато възприемаме определен образ и неговото състояние, те могат да провокират определен ефект в мозъка. Когато усмивката е истинска (а не дежурна), тя стимулира биохимията на веселостта. Нашето лице не е само огледало на емоции, то може и да ги провокира.

9. Забравете лекарствата!
Не взимайте медикаменти, освен ако не са предписани от лекар срещу тежко увредено настроение. Алкохолът, никотинът, кокаинът и амфетаминът могат временно да подобрят настроението, но те имат и ефект на бумеранг. При продължителна употреба те вредят и го влошават.

10. Бъдете добри
Вършете добри дела! Това съветва Мартин Зелингман. Когато те са искрени и спонтанни, говорят за персонално отношение, което може да подобри настроението ни за цял ден. "Упражняването на доброта и хуманност плюс сърдечност ни помага да забравим "егото". А това е бонус, който е различен от удоволствието. Последното може да се състои в чаша шампанско или кормуването на порше. Благополучието обаче е нещо съвсем друго.


Диета
Въглехидратите допринасят за увеличението на серотонина, който е невромедиатор, регулиращ настроението. Това става обаче при ниско ниво на протеините, до 2%. А хлябът съдържа около 15%, картофите 10%, сладоледът 8% и т.н. Ето защо рибата като храна е по-ефикасна от шоколада. Това важи и за напитките, които стимулират настроението. Така например теоброминът в чая и кофеинът в кафето го подобряват, но с тях не бива да се злоупотребява.

Д-р Димитър Димитров
По сп. "Фокус"