avatar

"Педагогика на творчеството" и "Проблеми на педагогиката на играта" от Ася Велева

Здравейте колеги!
Поради големия интерес към учебниците и разработките на Ася Велева от РУ, ето още два линка към нейни работи:

"Педагогика на творчеството" 2012
Книгата е предназначена за учители и студентите от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” и „Начална училищна педагогика и чужд език”. Тя включва основните въпроси от технологията на творческото възпитание и система от упражнения и игри за поощряване на детската креативност.

"Проблеми на педагогиката на играта" 2014, монография
Монографията е посветена на изследване върху произхода, значението и спецификата на играта (на животните и човека) като предпоставка за създаване на обща теория. 

Преди шест години ми беше възложено да обучавам студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев” по дисциплината „Педагогика и технология на играта”. Зарадвах се на лесната задача — материята беше приятна, атрактивна, а написаното за играта бе много, т.е. имаше на какво да „стъпя”. Вече в процеса на подготовката на първите лекции постепенно осъзнах, че стоях върху „плаващи пясъци”. Първият проблем беше обосноваването на необходимостта от придобиване на специални познания за играта от студентите-педагози. Оказа се, че отношението към играта като към лека и непродуктивна дейност е дълбоко вкоренено в съзнанието на обучаваните. Не помогна и превърналото се в лозунг твърдение, че игровата дейност е „водеща” в предучилищната възраст, защото на практика е налице дефицит на разработки, доказващи в какво точно се изразяват развиващият и възпитателният потенциал на феномена. Освен това...