avatar

Учителите според зодиите

Наскоро Дани (elanor) сподели клип, представящ зодиите с характери, разкрити чрез необичайна забавна картина. Заговорихме се в нейния пост за учителските зодии, които са публикувани на този адрес. Бас ловя, че тези писания са ученическо творчество, защото тук прозира повърхностния поглед върху професията, опиращ се на външни несъществени белези.

Може би е полезно да се видим през погледа на учениците, но още по-полезно за нас е да надникнем към себе си и да си създадем своя собствена личностна характеристика, като съвсем искрено и откровено признаем достойнствата и недостатъците си. Като опишем това, което ни затормозява, и това, което ни кара да останем в професията. 

Всеки учител може да разкаже за своята зодия и да отрази типичните ѝ черти, пречупвайки ги през учителската професия, което ще даде интересен резултат, далеч по-реалистичен и точен от коментара на ученика, който си обяснява поведението на учителя например със силния шум или пъстрите дрехи. 

Затова реших да представя моята зодия - зодия везни, а ако колегите тук се включат със свои публикации, ще се получи един интересен и достоверен зодиак.

Везните са родени под знака на Венера – планетата на Любовта, и затова учителите везни, задържали се в професията, имат една-единствена причина да останат в нея и тя се нарича Любов. Любов към децата, любов към професията, любов към предизвикателствата, експериментите и всевъзможните изненади, с които е наситен животът на учителя.

В тази връзка учителят везна се сблъсква с проблем, който възниква от една страна - заради вродената му принципност, а от друга - заради мекушавостта му, пораждана от факта, че обича децата, изстрадва грешките им като свои собствени и е готов всичко да им прости. Това понякога му пречи да бъде достатъчно строг и взискателен, защото нищо лошо не се задържа в паметта му. Предпочита да влезе в положението на децата, да ги оправдае, вместо да ги санкционира, когато те не са изпълнителни и достатъчно старателни. Резултатът обаче може да е ненаписано домашно, ненаучен урок, от което следват куп разяснения към самото дете как това ще се отрази на неговия напредък, както и търсене на адекватни мотивиращи механизми, които да го накарат да започне да проявява отговорност и дисциплинираност и които - няма как! - се осъществяват с усилия на волята.

Когато обаче ученикът се е проявил по такъв начин, че санкцията е задължителна и неизбежна, тъй като правилата в училище го налагат, учителят везни буквално преболедува факта, че се е стигнало дотам.

Учителят везни лесно намира общ език с децата, защото той самият е един непораснал възрастен. Играта, забавленията, творческите задачи и занимателните форми в преподаването са предпочитаните подходи в неговата работа, разбира се, там където това е възможно да се осъществи на практика. Там, където това не е възможно, той стоически се придържа към изискванията на учебната програма и дерзае да научи децата на онова, което им се струва далечно, чуждо, непонятно и трудно за разбиране. А когато децата нещо не са разбрали, той си пише двойка и търси начини да си я поправи. 

Везните учители срещат трудности с родителите, които не действат в интерес на своите деца. Причините може да са най-различни. Като се започне от оправдаването на всяка детска грешка и на всяка цена, на отричането на очевиден проблем, и се стигне до абдикирането от ролята на родител и пълната занемареност на едно дете. Везните се придържат към златната среда, към хармонията и умереността, и всичко онова, което ги накланя в една или друга посока, води до дисбаланс и трудноразрешими проблеми в работата им.

Казват, че везните са родени за артисти. Артистизмът при учителите везни не е влизане в роля, не е фалшиво изиграване на някаква ситуация. Той е естествен резултат от тяхната емоционална и темпераментна натура. Ето защо не е изненадващо да ги видите да плачат, докато четат изразително някое хубаво вълнуващо художествено произведение пред децата. 

Учителят, роден под знака на везните, ненавижда бюрокрацията, бумащината и чиновничеството, които убиват творческото начало. С цялото си сърце и душа се съпротивлява срещу тези форми на човешката глупост, а това му носи негативи и изцежда енергията му, която би трябвало да влага в далеч по-смислени, полезни и креативни занимания. Обикновено професионалните му умения остават незабелязани, защото в днешно време преподаването не е ценност и не струва пари – т.е. не носи финансови облаги. 

Учителите везни се чувстват комфортно сред колеги, които не се занимават с интриги и сплетни - нека си го кажем, че има такива. Нерядко предизвикват нечия завист и търпят последствията от нея, които обикновено се изразяват в одумки зад гърба и тиражиране на неистини по техен адрес. Учителите везни винаги разбират за задкулисните игри, но никога не слизат на това ниво и не отвръщат със същото – едно, че не умеят, и второ – достойнството им не го позволява.

Учителите везни са наясно, че са объркали мястото и времето на своето появяване на тази земя, но ще продължават докрая, докато имат сили и здраве, да си носят кръста…