avatar

Великденският подарък от Giveaway of the Day

Много късно публикувам постинга, а в сайта Giveaway of the Day подаръците се поднасят в 12:00 часа на обед и в 10:00 часа на следващия ден се оттеглят. Така, че ако има колеги, които ще надникнат тази вечер тук, ги съветвам до утре в десет часа да си дръпнат и да си инсталират една много добра програма за създаване на видеоклипове. Нарича се Wondershare Video Editor 3.6.0

Лесна е за използване и има хубави опции, като:
- добавяне на изображения и видео върху текущото видео,
- вмъкване на текстови надписи, които могат да бъдат и анимирани и двуцветни - с контур по края,
- добавяне на изображения, които поддържат прозрачност, което прави възможно да се поставят рамки по избор на потребителя, каквито могат да се изтеглят от този сайт например (те са идеални и за фонови картинки върху слайдовете в PowerPoint).

С Wondershare Video Editor 3.6.0. се работи, като първоначално се избира резолюцията (най-добре е да бъде стандартна), а после се импортира медията от хардиска на компютъра. Видеото или картинката се приплъзва във времевата линия и по същия начин с приплъзване се добавят други медийни файлове, както и избраните варианти за текст, анимации, ефекти, преходи, допълнителен клипарт и т.н.

След двукратно щракване върху преместения обект се зарежда прозорец с допълнителни настройки. Например в опциите на текста се съдържа бяло поле, в което се въвежда надписът/субтитрите, и текстов редактор за промяна на шрифта. Изборът се потвърждава с бутончето отдясно, на което пише Retyrn. 

Накратко това са начините на работа, а за да регистрираме програмата, след инсталацията трябва да отворим ето тази страница и да въведем името и имейла си. След секунди в пощата (най-вероятно в папка "спам") се получава писмото, в което се съдържа регистрационният код. Той се копира и се пейства в програмата, за да може тя да се ползва неограничено дълго време. Без тази процедура програмата ще престане да работи след пробния си период. 

За пример качих в ютуб клип, който е един от последните, които заснех. На него ще видите поставена потребителска рамка с рози (изтеглена от този сайт) и използвана интродукция от самата програма, а в началото е сложен филмов ефект от старите киноленти. Поставен е и още един ефект, при който фокусирането е в средата на екрана. 

Този гайдар, който ще видите в клипа, обикаля от години софийските улици и свири от сърце. Преди десетина дни пътят ми минаваше през градинката пред Ректората. Той ме спря и ме помоли да му кажа коя е любимата ми народна песен, за да ми я изсвири.

Изненадах се на предложението му. Почувствах се поласкана и реших да се възползвам. Първото, което ми хрумна, беше песента по стихотворението на Яворов – "Ден денувам...". Много я обичам! Той каза, че ще ми изсвири не само нея, но и още една песен – тази, която според него е най-добра сред народните песни - "Ако зажалиш някой ден". Седнах и се заслушах в свирнята. С негово позволение заснех клипа с чисто образователна цел – да мога да показвам на учениците си изпълнение на гайда. 

Накрая той ме прегърна, разцелува ме и ми направи вълнуващ комплимент. Каза ми, че не само хубаво изглеждам, но че и душата ми била хубава.