avatar

Тест по български език за 4. клас по модела на МОМН за външното оценяване

Вчера направих тест по български език, днес го проведох и оцених, а сега го споделям с вас, колеги. Стремях се да следвам модела на МОМН, като при оценяването мъничко превес дадох на диктовката, което, естествено, е за сметка точките, които се получават при задачите към текста за четене с разбиране, тъй като общият им брой трябва да е 20. 

Предвид общите резултати на класа ми, които са почти отлични, или иначе казано (според мен!) - нереални, изводите ми са следните:

1. Тестът акцентира върху четивната грамотност и в малка степен засяга правописната. По този начин той дава възможност на учениците, които не са овладели в достатъчна степен правописните правила, да покажат добри общи резултати. 

2. Скалата за оценяване (приравнена към шестобалната ни система), която взех от сайта на министерството, също е направена така, че да изисква поставянето на високи оценки. 

Накратко: моите ученици ще се радват на оценките (най-ниската оценка е четворка), но се надявам това да не е подвеждаща информация за тях. 

За онези колеги, които искат като мен да експериментират с учениците си, и за родителите, които биха потренирали със своите деца четвъртокласници, предлагам за теглене три файла.

Тест по български език по модела на МОМН за ВО.doc
 
Текст на диктовката.doc

Критерии за оценка и скала за оценяване.doc