avatar

Урок за деление (когато в частното се получава 0) + безплатна програмка за писане върху десктопа

Колеги, предлагам ви презентация на урок по математика, който проведох в петък с помощта на интерактивната ни дъска. Предполагам, че няма да ви подведа, ако кажа, че от всички интерактивни дъски тя е най-евтиният вариант, който се предлага у нас. Закупена е чрез изд. "Просвета" (http://www.prosveta.bg/libri_magici.html) и с нея върви безплатен софтуер, който може свободно да се изтегли от интернет. 

Софтуерът FreeClass може да се използва и без дъската, но проблемът е, че трудно се пише с мишката, докато дъската има показалка и писалка, с които може да се пише на всякаква повърхност, като се проектира да речем на екран, обикновена бяла дъска или стена. 

Споделям с вас програмката, защото може да ви е полезна при показване на презентации и други електронни ресурси. Освен че можете да пишете върху десктопа на компютъра, с нея можете да чертаете геометрични фигури с различен цвят и дебелина. Можете да си закривате със "завеска"  или да показвате с "фенерче" част от екрана. Можете да отваряте изображение или да зареждате различни фонове, като например лист от тетрадка (виртуален, разбира се) или нотен лист. 

 За да ви улесня при работата с нея, направих кратко демонстрационно клипче. 

Линк за изтегляне на програмата FreeClass: 

https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=d6aa424a9144bc80&resid=D6AA424A9144BC80!110

Препратка към демо филмчето: https://vimeo.com/41237408 

А това е моят урок по математика, в който за начало съм използвала една игра на Цвети Гергова, с която актуализирам знанията на децата за тон, килограм и грам от предишния урок.